Следни испити

Јули/Август
П В С Ч П С Н
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
сите

Новости

25 Јуни 2020

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, 15.07.2020год. е неработен ден поради изборите, затоа испитите закажани на 15.07.2020год. се презакажуваат за 17.07.2020 год. во истите термини.

повеќе

19 Јуни 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од јунската испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

11 Јуни 2020

Почитувани студенти,
Ве информирам дека испитите по предметите Техничка механика/Механика I и Јакост на материјалите, ќе се одржат во закажаните термини според објавениот распоред, во просторија 9 (наместо предвидената просторија 205). Сакам уште еднаш да ви посочам дека право на полагање испит, согласно акредитираните елаборати на студиските програми, имаат само студентите кои навремено ќе ги достават програмските задачи и како потврда за тоа ќе добијат потпис во индексот. За оние кои комуницираат по електронски пат, програмските задачи треба да ги достават во електронска верзија до проф. Севде, а со право за полагање се стекнуваат по нејзино одобрување дека истите се точно изработени, (најдоцна 1 ден пред полагањето на испитот).

Со почит,
Проф. Бахтовска

повеќе

26 Мај 2020

На ден 04.06.2020година, (четврток), во 10.00 часот, ќе се одржи јавна online одбрана на докторската дисертација под наслов, „ПРИДОНЕС КОН ПОСТАПКИТЕ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВДОЛЖ УРБАНИ АРТЕРИИ - НАПРЕДЕН СТМ МОДЕЛ“, од кандидатот м-р Арлинда Рецај.
Лицата кои се заинтересирани да се вклучат на одбраната, да се обратат на ред.проф. д-р Никола Крстаноски, Претседател на Комисијата за одбрана, на следната електронска адреса: nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

повеќе

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Проф. во пензија Томе Јолевски

Retired professor Тome Jolevski
Биографија

 

Академски квалификации

Дипломска теза: Проект на лабораторија за вежби со пнеуматски логички системи

Период: Од февруари 1972 до јуни 1972

Место: Нови Сад, Србија

 

Магистерска теза: Анализа на топлотно поле кај асинхрон кафезен мотор со надворешен ротор

Период: Од 1978 до 1981

Место: Загреб, Хрватска

 

Докторска теза: Менаџмент на одржување во термоенергетска постројка

Период: Од 1984 до 1988

Место: Скопје, Македонија

 

Познавање на јазици

Мајчин јазик: Македонски

 

1. Англиски - 2

2. Француски - 2

3. Српско - хрватски - 3

4. Руски - 3

5. Бугарски - 3

 

1 - Ограничено познавање, 2 - Добро познавање, 3 - Многу добро познавање

 

Работно искуство

 

Институција: Универзитет во Нови Сад, Технички Факултет, Нови Сад

Адреса: Факултет Техничких Наука - Нови Сад, Ул. Трг Доситеја Обрадовича бр.7, 21000 Нови Сад, Србија

Датум: Од 1972 до 1976

Позиција: Асистент

 

Институција: Рударско Енергетски Комбинат (РЕК) - Битола

Адреса: Рударско Енергетски Комбинат (РЕК) - Битола, Македонија

Датум: Од 1976 до 1991

Позиција: Менаџер на одржување

 

Институција: Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола, Технички Факултет - Битола

Адреса: Технички Факултет - Битола, Ул. „Иво Лола Рибар“ б.б., 7000 Битола, Македонија

Датум: Од втората половина на 1991 година

Позиција: Универзитетски професор

Книги

 

Менаџмент 

1. Организација и економика на претпријатијата - збирка решени задачи, Технички факултет - Битола, 1992

2. Организација на одржувањето, Технички факултет - Битола, 1993

3. Контрола на квалитетот - работна тетратка, Технички факултет - Битола, 1994

4. Менаџмент на индустриските системи, Технички факултет, Битола, 1997

5. Менаџмент на реален сообраќаен систем, работна тетратка 1998

6. Основи на стратегискиот менаџмент, работна тетратка 1998

7. Менаџмент и логостика, Технички факултет, Битола, 1999

8. Производствен менаџмент, Технички факултет, Битола, 2000

9. Вовед во менаџментот, Технички факултет, Битола, 2004

10. Проектен менаџмент, Технички факултет, Битола, 2008

11. Менаџмент на мултимедијални проекти, Технички факултет, Битола, 2010

Енергетика

1. Практикум за лабораториски вежби по електрични машини и уреди, Тези, Нови Сад, 1976 г. 

Трудови и конф.

 

Област Менаџмент 

1. Зависност на порастот на температурата на намотката на статорот од механичките губитоци кај асинхрониот кафезен мотор со надворешен ротор, Електротехника, Белград 1976

2. Еквивалентна шема на топлотното поле кај асинхрониот кафезен мотор со надворешен ротор, Електротехника, Белград 1976

3. Проблеми на ладење кај електричните машини, Публикација стручно и професионално образование бр. 3, Скопје 1979

4. Прилог кон решавањето на прашањето за обука на кадри во новоизградени термоелектрични централи, Електропривреда 7-8, Белград, 1980 / како коавтор со Р. Богоевски

5. Рек “Битола” - најголем термоенергетски објект во РМ, Советување на масовниот инвентивен труд и научно - истражувачка дејност во рударството и енергетиката, Скопје 1981

6. Некои проблеми при работа на долги цевководи со релативно големи пречници, ДНУ, Битола, 1983 / со Н. Николовски

7. Создавање на коварина во екрански цевки на проточниот котел П-65 во ТЕЦ Битола, Електропривреда 9-10, Белград 1985

8. Модел за отклонување на инцидентни дефекти во секторот за одржување на ТЕЦ Битола, VII стручно советување на термоелектричните централи, Охрид 1985

9. Еден начин на организација на прв плански ремонт на термоелектрична централа, Зборник на трудови на Советувањето на одржувачите на подунавскиот регион, Смедерево 1985

10. Организација за воведување на комплексен информационен систем за управување со работите во одржувањето на енергетски и рударски постројки во РО РЕК Битола, Зборник на трудови во Советувањето на одржувачите на подунавскиот регион, Пожаревац 1985

11. Програмска рамка за формирање и избор на организација на одржување, XV- та конференција на YUMO, Титоград 1988

12. Заштита на работа во машинското одржување, 4-ти април-ден на заштита при работа, Битола, април, 1989

13. Основни прашања на одржувањето, Организација на работата, Белград, 1989

14. Програмска рамка за избор на модел за одржување во ТЕЦ на цврсто гориво, ОМО-6, Белград 1989

15. Еден концепт за одржување на ТЕЦ на цврсто гориво, Електроприреда 7-8, Белград 1990

16. Дозволено ниво на трошоци како ограничувачки фактор за избор на концепт за одржување, Електропривреда 3-4, Белград 1990

17. Одржување спрема состојба на вертикални пумпи во електрични централи на цврсто гориво, ОМО, Белград, 1991

18. Организација на современо одржување-услов за влез во Европа, ДНУ - Битола 1992

19. Квалитетот во новата јапонска производствена филозофија, ДНУ - Битола 1992

20. Градење и управување на организација од светска класа, Симпозиум на графичарите на Југославија, Белград 1994

21. Едукација на инжињерите за потребите на одржувањето (24-ти меѓународен симпозиум на графичарите на Југославија, Белград 1994

22. Погонската сигурност-надежност на електроенергетските постројки основа за воведување на одржување според состојба-ЗЕМАК, Интернационален симпозиум, Охрид 1995

23. Влијанието на техничко-технолошкиот развој врз организационата трансформација на производните системи, Меѓународен научен симпозиум, Универзитет “Св. Климент Охридски”, Битола 1995/со С. Ангелевска

24. Тоталното управување со квалитетот во функција на развој на графичкото претпријатие, IV-то советување на графичарите на Југославија, Белград 1995

25. Пратење на состојбата на механичките системи со контрола на квалитетот на производите, БИАМ '96', Р. Хрватска, Загреб, Јуни 1996

26. Едукација на инжењерски кадри во претпријатијата на земјите во транзиција според барањата на стандардите ISO 9000, Будимпешта, 1996, Светски конгрес

27. Прилог за едукацијата на инженерски кадар во новоизградените производни системи во земјите во транзиција, Меѓународен симпозиум на УСИЦЕЕ, Полска, Гдиња-Мартимер, септември 1996

28. Прилог кон имплементацијата на концептот за тотално управување со квалитет кај земјите во транзиција, Прв меѓународен симпозиум “Индустриско инжењерство”, СР Југославија, Белград, ноември 1996

29. Нови улоги на менаџерите во графичката индустрија, V-то советување на графичките инжењери на Југославија, Белград, СР Југославија 1996

30. Еден модел за управување со одржувањето на техничките системи со помош на сметачка машина, Технички факултет-Битола, Зборник на трудови, 1996

31. Кадрите и нивната едукација за потребите на графичката индустрија, Технички факултет-Битола, Зборник на трудови, 1996

32. Контрола на квалитетот на производен процес со помош на атрибутивна p карта, Технички факултет-Битола, Зборник на трудови, 1996

33. Интеграција на системите за едукација во земјите во транзиција-услов за влез  во глобалниот светски пазар)

34. Менаџмент информационен систем на еколошката состојба на претпријатието-потреба и обврска во графичката индустрија, VI-то советување на графичките инжењери на Југославија, Белград 1997

35. Одржувањето според состојба на термоенергетските постројки-услов за смалување на емосијата на полутанти, ЗЕМАК, Меѓународен симпозиум, Охрид 1997

36. Улогата на менаџмент информационите системи во севкупната контрола на квалитетот на производството, Симпозиум за квалитет, Скопје 1997/како коавтор со Л. Стојановска, М. Секуловска

37. Инженерската реедукациија - потреба во земјите на југоисточна Европа, Москва, 1998

38. Маркетинг стратегија и организациона структура на индустрискиот систем,  Зборник на трудови на Технички факултет 1998

39. Постигнување на повисоко ниво на квалитет во образованието во земјите во транзија, Сиднеј, Австралија, 1999

40. Едукација на инженерски кадар во Југоисточна Европа во услови на промена на старата парадигма во нова, Тродхајм, Норвешка, јуни, 1999

41. Триболошка дијагностика услов за примена на одржување според состојба, ЗЕМАК, меѓународен симпозиум, Охрид, октомври 1999

42. Профитно ориентирано одржување-предизвик за менаџментот на одржувањето, 1-во советување на ЕСМ, Битола 1999

43. Целите на системот за одржување во рамките на профитно ориентираното одржување, 1-во советување на ЕСМ, Битола 1999)

44. Профитабилноста-една од основните цели на современото одржување, Опатија, Р. Хрватска, јуни 2000

45. Одржување на енергетски објекти и стандардите ISO 9000 ЗЕМАК-Меѓународно советување, Охрид, октомври 2000

46. Со реинженеринг на одржувањето до Профитно ориентирано одржување, Охрид 2000)

47. Со ешалонизација на влезните ресурси на одржување до зголемување на ефективноста на техничките системи- PROCESING 2001-СМЕИТС,Београд, 17-20 април 2001)

48. Едукација на инженерски кадар - услов за успешна меѓуграничка соработка, Интернационален Симпозиум “Инженерска едукација 2001” Клагенфурт, 17-20 Септември, 2001

49. Еколошко-менаџерски информационен систем-ЕМИС неопходност во термоенергетиката-36-та научна конференција “Енергетски и информациони системи и технологии 2001”, Технички факултет, Битола, 7-8 јуни 2001

50. Квалитет на производството и реинженеринг во посттранзициониот период 3-ти Меѓународен собир “Рим 2001”, Бихач, 27-28 септември 2001

51. Култура на одржувањето - услов за освојување на нови простори на профитно ориентираното одржување-PROCESING 2002; СМЕИТС - Белград, април, 2002

52. Приватизацијата на енергетските објекти - шанса за воведување на профитно насочено одржување, Дубровник, мај 2002

53. Партнерство со одржувањето - модел во приватизацијата на Електростопанство- ЗЕМАК, Струга, октомври 2002

54. Одржување и профит-профитно усмерено одржување, ФТМ. Индустриски системи, Врњачка Бања, ноември 2002

55. Квалитет на одржувањето и реинженеринг во современата графичка индустрија, Симпозиум, ГРИД-2002, Нови Сад, ноември 2002

56. Бенчмаркинг во одржувањето, Менаџмент и инженеринг 2003, Република Бугарија, јуни 2003

57. Преку Тотално продуктивно одржување и Одржување оринтирано кон надежноста на техничките системи до Профитно ориентирано одржување, Менаџмент и инженеринг, Бугарија, јуни 2003

58. Квалитетот на високото образование преку нивните студиски програми и ECTS с         истемот на Технички факултет - Битола, МАЗУК, Ноември, 2003, Скопје

59. Квалитетот во високото образование преку новите студиски програми и ЕЦТС системот на Технички факултет - Битола, МАЗУК, ноември, 2003

60. Some Mayor Aspects of Maintenance Benchmarking, PROCESING2004, Belgrade, 2004

61. Benchmarking Best Practice in Maintenance Management in the Graphics Industry, TMF, Zlatibor, 2004

62. Современи правци во развојот на одржувањето во индустриските системи, Производтсвото и менаџментот во 21 век, Охрид, 2004

63. Индикатори на перформансите - основа за успешна примена на бенцхмаркинг во одржувањето, Производтсвото и менаџментот во 21 век, Охрид, 2004

64. Континуирано побољшање сеукупног процеса - кључ конкурентности графичких компанија, Нови Сад, 2004

65. Т.Јолевски, С.Ангелевска, Level of Maintenance Costs as a Benchmarking Indicator, Бугарија, 2005

66. T.Јolevski, S.Angelevska, Kvalitetno educirani grafički kadrovi – odgovor zahtevima savremenog tržišta, XI Međunarodni simpozijum iz oblasti celuloze, papira, ambalaže i grafike, Zlatibor, juni 2005, pp.21-27

67. T.Jolevski, R.Pašić, S.Angelevska, I.Jolevski, Sprovodljivost, pH i viskoznost, značaj merenja ovih veličina i njihov uticaj u procesu ofset štampe, Treći naučno-stručni simpozijum GRID 2006, Novi Sad, pp.23-29

68. Z.Kotevski, I.Nedelkovski, T.Jolevski, Interaktivna fotorealistična vizuelizacija, XIII Međunarodni simpozijum iz oblasti celuloze, papira, ambalaže i grafike, Zlatibor, juni 2007, pp.83-88

 

Област Енергетика

1. Проект на лабораторија на вежби со логички системи, врз база на пнеуматски и прекидачки елементи од низок протисок, Дипломски труд - Нови Сад 1972 г.

2. Зависност на порастот на температурата на намотката на статорот од мехничките губитоци кај асинхрониот кафезен мотор со надворешен ротор, Електротехника, Београд 1976 г.

3. Никола Тесла и неговото дело, Битолски весник, 1977 г.

4. Проблеми на ладење кај електричните машини, Публикација стручно и професионално образование бр. 3, Скопје, 1979 г.

5. Прилог кон решавањето на прашањето за обука на кадри во новоизградени термоелектрични централи, Електро-привреда 7-8, Белград, 1980 г.

6. Анализа на топлотното поле кај асинхрониот кафезен мотор со надворешен ротор, Магистарски труд - Загреб 1981 г.

7. РЕК “Битола”, најголем термоенергетски објект во РМ, советување за масовниот инвентивен труд и научно-истражувачката дејност во рударството и енергетиката, Скопје 1981 г.

8. Некои проблеми при работа со долги цевководи со релативмо големи пречници, ДНУ Битола, 1983 г.

9. Создавање на коварина во екрански цевки на проточниот котел П - 65 во ТЕЦ-Битола, Електро-привреда 9-10, Београд 1985 г.

10. Еквивалентна шема на топлотното поле кај асинхрониот кафезен мотор со надворешен ротор, Електротехника, Београд

Др. активности

 

Проекти 

1. Редослед за воведување во експлоатација на опремата на блок од 210 MW, Елаборат, ТЕ Битола, 1985

2. Анализа на условите за ангажирање на ООЗТ за извршување на ремонтни работи во ТЕЦ-Битола, Елаборат, Битола 1985

3. Анализа на можноста за изработка на резервни делови во централната работилница на РЕК-Битола

4. Влијанието на одржувањето на ТЕЦ “Битола” во аерозагадувањето на пелагонискиот регион, со РИ Скопје. Финансиран од Министерството за наука - Главен истражувач, Период 1996-1998

5. Супституција на увозни делови во графичката индустрија на Република Македонија. Едногодишен развојно-истражувачки проект финансиран од  Министерството за наука - Главен истражувач, Период 1997

6. Моделирање на менаџмент информационен систем (МИС) за потребите на менаџментот на индустриски претпријатија. Коавтор со Л. Стојановска, 1999-2000

7. Истражување на влијанието на ППО врз ефективноста на индустриските системи бр. 07-1184/4/ од 2-9 2001 шифра 400118501 НИП 2001/2003 - главен истражувач Т. Јолевски

8. Развој на производството на култиватори во Пелагонискиот регион, соработник, главен истражувач – Христовска Елизабета

9. Обезбедување на квалитетот на апарати за домаќинството во ДООЕЛ Парновод – Битола, GTZ Скопје, соработник, главен истражувач - Зоре Ангелевски, 2003

10. Истражување на влијанието на Профитно ориентираното одржување врз ефективноста на индустриските системи, Проект финансиран од Министерството за образование и наука, главен истражувач, 2001-2004

11. Jobs outsourcing, Проект од ЕАR, 2005

 

Апликации, подготовка на техничка документација

1. Проект на лабораторија на вежби со логички системи, врз база на пнеуматски и прекидачки елементи од низок притисок, Машински факултет, Нови САД, 1972

2. Мотори со надворешен ротор и мотори со перманентни магнети и можноста за нивна примена во заеднички склоп со гонетиот уред, Елаборат, Нови Сад, 1973, соработник

3. Проект за ускладиштување на опремата од котелот П-65 на ТЕЦ - Битола, Битола 1977

4. Технолошка постапка за изработка на валци за траки за допрема на јаглен во ТЕЦ - Битола, предлог тенолошко решение а потребите на РЕК”Битола”, Битола 1978

5. Номенклатура на постројките и уредите во ТЕЦ - Битола, Проект, Битола 1978

6. Редослед за воведување во експлоатација на опремата на блок 210 MW, Елаборат, ТЕ Битола, 1985

7. Анализа на условите за ангажирање на ООЗТ за извршување на ремонтни работи во ТЕЦ Битола, Елаборат, Битола 1986

8. Анализа на можноста за изработка на резервни делови во централната работилница на РЕК Битола, Битола 1986

9. Комплексен информационен систем за управување со работите на одржувањето во електростопанството на Македонија, РЕК Битола од 1983 до 1987, како соработник

 

Преглед на научно - истражувачките и развојните проекти

1. Разработка на базни модули за компјутерско проектирање на технолошки процеси кај претпријатија со различна компјутерска интеграција, Министерство за наука, 1992

2. Истражување на влијанието на технологијата врз организациската структура во деловно производствените системи, Министерство за наука, 1995

3. Проектирање на експертен систем за оперативно планирање на материјалниот протек во производствените претпријатија на Република Македонија, Министерство за наука, 1996

4. Методски репертоар за одредување на стопанските можности на примерот на избрани претпријатија од металопреработувачката индустрија на Македонија, Министерство за наука, 1996

5. Истражување на пирамидално - хиерархиската карактеристика на организациската структура, Министерство за наука, 1997

6. Снимање, анализа и подигање на квалитетот на севкупните процеси во претпријатието, Министерство за наука, Развоен проект, 1997

7. Истражување на детерминантите на организацискиот дизајн, Минстерство за наука, 1998

8. Менаџмент информативен систем (МИС) во патниот сообраќај на Република Македонија, Министерство за наука, 1998

9. Креирање и имплементирање на флексибилен модел за планирање и управување со производството, Министерство за образование и наука, 2000

10. Развој и воведување на методи и техники за континуирано усовршување на квалитетот на производите и услугите, Министерство за образование и наука, 2000

11. Подготовка на производството на душеци и воведување на нова технолошка опрема, како предуслов за воведување на ISO стандарди, Министерство за образование и наука, 2002

12. Истражување на клучните фактори кои го детерминираат ефикасниот логистички синџир, Министерство за образование и наука

13. Истражување на техно - економските фактори кои влијаат на менаџмантот    на заштитата на животната средина, Министерство за образование и наука , 2002

14. Маркетиншка анализа, нова производна програма, технологија, потребна производна опрема и супституција на електична енергија за ТИНГ - ДООЕЛ - Кочани, Развоен проект, 2003, Министерство за образование и наука

15. Развој и воведување на методологија за определување на цената на чинење на услугите и производите во функција од бараното ниво на квалитет, Развоен проект, 2003, Министерство за образование и наука

 

Супервизија и консалтинг

1. Комплексен информационен систем за управување со работите на одржување на Електростопанство на Република Македонија, РЕК “Битола” од 1990 до 1993 г.

2. Менаџерски информационен систем за одржување на ТЕЦ “Неготино” - Неготино, 1996 до 1997) - главен консултант

3. ENEL – Менаџмент информационен систем за одржување на Електростопанство на Македонија, Скопје, 1997 до 1998) - главен  консултант

 

Семинари

1. Надзорнички менаџмент, Фринко - Битола, 1994 - како раководител на семинарот

2. Надзорнички менаџмент, Преспатекс – Ресен, 1995 - како раководител на семинарот

3. Надзорнички менаџмент, ФОД - Битола, 1997 -  како раководител на семинарот

4. Надзорнички менаџмент, Квасара - Битола, 1998 - како раководител на семинарот

5. Надзорнички менаџмент, Социјален борец - Битола, 1998 -  како раководител на семинарот

6. Менаџмент на одржување, Квасара - Битола, 2001 - како раководител на семинарот

7. Стратегиски менаџмент, РЕК - Битола, Битола, 2002 - како раководител на семинарот

8. Стратегиски менаџмент, Електродистрибуција - Битола, 2002 - како раководител на семинарот