Следни испити

Мај/Јуни
П В С Ч П С Н
18192021222324
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
сите

Новости

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Професори in-memoriam д-р Кристи Бомбол

Professors in-memoriam Dr Кристи Бомбол

Материјали >>


Основна литература:

 •  Бомбол, К., Авторизирани предавања, ТФБ, 2014  Vukanović, S. et al., Upravljanje saobraćajem pomoću svetlosnih signala, I deo, Univerzitet u Beogradu, Saobraćajni fakultet, Beograd, 1999. Vukanović, S. et al., Elementi saobraćajnog projektovanja - Vertikalna signalizacija, Univerzitet u Beogradu, Saobraćajni fakultet, Beograd, 1995.  Vukanović, S. et al., Elementi saobraćajnog projektovanja - Horizontalna signalizacija, Univerzitet u Beogradu, Saobraćajni fakultet, Beograd, 1997 Бомбол, К. et al., Регулација на сообраќајните токови, Прирачник, ТФБ, 2003
 • Mc Shane, W., Roess, R., Prassas, E., Traffic Engineering. Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey 07458, 1998 Бомбол, К., Авторизирани предавања.ТФБ, 2014 Манерин, Ф.Л., Вашбурн, С.С., Киларески, В.П., Основи на патно инженерство и сообраќајна анализа. John Wiley&Sons Inc., 2011
 • Vukanović, S. et al., Upravljanje saobraćajem pomoću svetlosnih signala, I deo. Univerzitet u Beogradu, Saobraćajni fakultet, Beograd, 1999. Vukanović, S. et al., Elementi saobraćajnog projektovanja - Vertikalna signalizacija. Univerzitet u Beogradu, Saobraćajni fakultet, Beograd, 1995. Vukanović, S. et al., Elementi saobraćajnog projektovanja - Horizontalna signalizacija. Univerzitet u Beogradu, Saobraćajni fakultet, Beograd, 1997. Бомбол, К. et al., Регулација на сообраќајните токови. Прирачник, ТФБ, 2003 Мејер Ј. Р., Кејн Ј. Ф., Вол М., Проблемот во урбаниот превоз.
 • US Department of Transportation, Federal Highway Administration, Advanced Transportation Management Technologies, Publication No. FHWA-SA-97-058, Washington, `97. Ogden, K. W., Taylor, S. Y., Traffic Engineering and Management, Monash University, Australia, 1996. OECD, Traffic management methods for urban and suburban areas, Paris, 1979. OECD, Integrated urban traffic management. Paris, 1978. Бомбол, К., ет.ал., Автобази и автостаници, Прирачник, ТФБ, 2003. Mc Shane, W., Roess, R., Prassas, E., Traffic Engineering, Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey 07458, 1998 Бомбол, К., Авторизирани предавања, ТФБ, 2014 Мејер Ј. Р., Кејн Ј. Ф., Вол М., Проблемот во урбаниот превоз.
 • Putnik, N., Autobaze i autostanice. Saobraćajni fakultet, Beograd, 1994. Бомбол, К., Колтовска, Д., Автобази и автостаници – Прирачник, ТФБ, 2003. Бомбол, К., Авторизирани предавања, ТФБ, 2013.
 • Бомбол, К., Колтовска, Д., Автобази и автостаници – Прирачник, ТФБ, 2003. Бомбол, К., Авторизирани предавања, ТФБ, 2013. Putnik, N., Autobaze i autostanice. Saobraćajni fakultet, Beograd, 1994.
 • Манерин, Ф.Л., Вашбурн, С.С., Киларески, В.П., Основи на патно инженерство и сообраќајна анализа. John Wiley&Sons Inc., 2011 Vukanović, S. et al., Upravljanje saobraćajem pomoću svetlosnih signala, I deo, Univerzitet u Beogradu, Saobraćajni fakultet, Beograd, 1999. Vukanović, S. et al., Elementi saobraćajnog projektovanja - Vertikalna signalizacija, Univerzitet u Beogradu, Saobraćajni fakultet, Beograd, 1995. Vukanović, S. et al., Elementi saobraćajnog projektovanja - Horizontalna signalizacija, Univerzitet u Beogradu, Saobraćajni fakultet, Beograd, 1997. Бомбол, К. et al., Регулација на сообраќајните токови, Прирачник, ТФБ, 2003 Mc Shane, W., Roess, R., Prassas, E., Traffic Engineering, Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey 07458, 1998 US Department of Transportation, Federal Highway Administration, Advanced Transportation Management Technologies, Publication No. FHWA-SA-97-058, Washington, `97. Ogden, K. W., Taylor, S. Y., Traffic Engineering and Management, Monash University, Australia, 1996. OECD, Traffic management methods for urban and suburban areas, Paris, 1979. OECD, Integrated urban traffic management. Paris, 1978. Mc Shane, W., Roess, R., Prassas, E., Traffic Engineering, Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey 07458, 1998 Бомбол, К., Авторизирани предавања, ТФБ, 2014 Мејер Ј. Р., Кејн Ј. Ф., Вол М., Проблемот во урбаниот превоз
 • 1.  Бомбол, К., Авторизирани предавања, ТФБ, 2015 2.  Evans, L., Traffic Safety, available at http://www.scienceservingsociety.com/ 3.  European Road Safety Charter, available at www.erscharter.eu_files/charter.htm 4.  EU Road Safety Policy, available at http://ec.europa.eu/index_en.htm 5.  European Road Safety Observatory, Annual Statistical Report, available at www.erso.eu 6.  Retting, R. A. Et al., A Review of Evidence-Based Traffic Engineering Measures to Reduce Pedestrian-Motor Vehicle Crashes. TRB 2004 Annual Meeting CD-ROM       7.  http://www.safespeed.org.uk/ 8.  http://www.teara.govt.nz/en/1966/road-safety/19. E-Safety Challenge, available at www.esafety_background_paper.htm 10. http://www.transportconnect.net
Кабинет Локал Дир. телефон Email Консултации
Биографија

Родена на 24.12.1957 год., Битола.

Образование

(1976 – 1981): Сообраќаен факултет - Белград, Универзитет во Белград - Отсек за патен и градски сообраќај и транспорт. Дипломира со оценка 10 на тема: „Утврдување на оптоварувањето од осцилации на работното место – возач на автобус“

(1981 - 1983): Постдипломски студии, Сообраќаен факултет, Универзитет Белград, Отсек за Патен и градски сообраќај и транспорт

26.5.1989: Магистер на собраќајни науки, Сообраќаен факултет, Универзитет Белград; Тема: „Анализа на биомеханичките оптоварувања на главата на пешакот при судар со ветробранско стакло на моторно возило“

18.1.1996: Доктор на технички науки, Технички факултет, Универзитет „Св. К. Охридски“ – Битола; тема: „Експериментална евалуација на ефективноста на хоризонталните ознаки врз однесувањето на возачите и врз безбедноста во возењето“

Aктивно се служи со: англиски, германски, француски, српски и хрватски јазик; пасивно со: бугарски, словенечки и руски јазик.

Движење во кариерата

1.12.1981: помлад асистент, Технички факултет – Битола, Отсек за сообраќај и транспорт

1989: асистент, Технички факултет – Битола, Отсек за сообраќај и транспорт

1.11.1996: доцент, (Билтен бр. 171, 9.10.1996), Технички факултет – Битола, Отсек за сообраќај и транспорт

2001: вонреден професор, (Билтен бр. 229, 28.9.2001), Технички факултет – Битола, Отсек за сообраќај и транспорт

2006 -  редовен професор, Технички факултет – Битола, Отсек за сообраќај и транспорт

Научноистражувачка дејност

Поле на интерес: современи техники и технологии во управувањето и контролата на сообраќајот, интелигентни транспортни системи, анализа и превенција на сообраќајни незгоди, управување со безбедноста на сообраќајот

Претходни интереси: биомеханика на сообраќајни незгоди, динамика на моторни возила

Членство во академски и стручни асоцијации во земјата и во странство:

 • Светска асоцијација за патишта The World Road Association-PIARC  (од 2014 год.)
 • Научeн совет за сообраќај при Хрватската академија на науки и уметности, Загреб, Хрватска (од 2013 год.)
 • Хрватско научно друштво за сообраќај, Загреб, Хрватска
 • Словенско научно друштво за сообраќај, Порторож, Словенија
 • Научниот одбор за издавање на списанието „Современ сообраќај“ („SUVREMENI PROMET“), издание на Хрватското научно друштво за сообраќај, Загреб
 • Институт за Медитерански студии „La Rosa di Gerico“, Рим, Италија
 • Институт на сообраќајните инженери на САД.
 • Editorial Board of the Annals of Maritime Studies – Association for the Studies and Advancement of the Croatian Maritime Affairs
 • Европската платформа на сообраќај, Берлин
 • Scientific Editioral Board од број 6 – Traffic and Transportation, Scientific Journal on Traffic and Transportation Research
 • International Program Committee in ICTS, Portorož, Slovenia
 • International Program Committee, KOREMA, Zagreb, Croatia
 • International Program Committee, simpozijum Prevencija saobraćajnih nezgoda na putevima, Novi Sad
 • International Advisory Committee, EU funded project TranSLO
 • Програмски, организациски и редакциски одбор, Меѓународен симпозиум „Сообраќај и комуникации“, Охрид, 1999, 2000, 2014
 • Експерт - eвалуатор при Европскиот Директорат за транспорт во Брисел – Европска рамковна програма FP 7 – број на експерт EX2002B027677
 • Independent expert for the evaluation of Science & Technology proposals submitted to the recent national call for proposals under the programme: COOPERATION 2011 - Partnerships of Production and Research Institutions in Focused Research and Technology Sectors, MINISTRY OF EDUCATION, LIFELONG LEARNING & RELIGIOUS AFFAIRS, Hellenic Republic

Добиени награди и признанија

 • Четири (4) пофалници со парични награди (1977, 1979, 1980 и 1981 год.) за најдобар студент на Сообраќајниот факултет во Белград
 • Пофалница со сребрена плакета по повод 40 годишнината на Сообраќајниот факултет - Белград за најдобар студент на Сообраќајниот факултет во периодот 1980 -1990
 • Плакета за соработка со Универзитетот „La Rosa di Gerico“, Рим, Италија, 1999
 • Плакета за научна работа од областа на сообраќајот, Хрватско научно друштво за сообраќај, Опатија, 2000
 • Благодарница за соработка и активно учество со трудови на Симпозиумот СПИХ, Опатија, 2000, 2001
 • Благодарница и признание за соработка и активно учество на Европскиот конгрес за сообраќај, Опатија, 2004
Книги

А) Публикации за студенти

Бомбол, К., Колтовска, Д., Aвтобази и автостаници – Прирачник, Технички факултет, Битола, 2003

2. Бомбол, К., Колтовска, Д., Цветановски, И., Регулација на сообраќајните токови – Прирачник, Технички факултет, Битола, 2003

3. Бомбол, К. Прирачник за постдипломски студии (Втор циклус) по Сообраќајно-транспортно планирање и инженерство (2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013), ТФБ

4. Колтовска, Д., Бомбол, К., Збирка решени задачи по Основи на сообраќајното инженерство, ТФБ, 2007, 2009

Б)  Во научни списанија, монографии (1997 -)

 1. Bombol, K., Horizontalne centralne oznake (HCO) u regulisanju i sigurnosti prometa. Suvremeni promet, pp. 209-212, Zagreb, 1997.
 2. Bombol, K., Pogled na uvođenje i primenu inteligentnih tehnologija iz bezbednosti drumskog saobraćaja u Jugoistočnoj Evropi. Glasnik Jugoslovenskog društva za bezbednost saobraćaja-YUBS, God. II, br. 3/4 1998, pp. 8-11.56.
 3. Kolenc, J., K.Bombol, Ergonomic System Analysis of Road Transportation. Traffic, vol.11. PP. 33-36. Portorose-Trieste-Zagreb, 1998.
 4. Bombol, K., Advanced Transport Telematics (ATT): Is it to be a Challenge for Traditional Transportation Research Shift?“. Suvremeni promet, No 5, pp. 408-425, Zagreb, 2000.
 5. Bombol, K., Macedonia - A Juncture on the Balkans”. Rivista bimestrale del Centro Studi Euromediterranei "La Rosa di Gerico", No 1, Sett/Ott.2000, pp.41-46. L’Aquila, (Italy).
 6. Bombol, K., Environmental Impact Assessment (EIA) in Transport Projects Planning, Modern Traffic, Vol. 21, Special Issue, pp.58-65, 2001.
 7. Bombol, K., Research Approach to ITS Potentials in Road Traffic Management, Promet – Traffic – Traffico, Supplement No 1, pp 91-100, Portоrose, Trieste, Zagreb, 2002.
 8. Bombol, K., Issues and Objectives of the Transport Sector in the Republic of Macedonia, Annals of Maritime Studies, Year 41, pp.41-58, Croatian Association of Maritime Science and Transport, Rijeka, 2003.
 9. Bombol, K., Koltovska, D., Transportna telematika – moderno rješenje starog problema prometa u gradovima, Suvremeni promet, br.3-4, pp.287-292, 2003.
 10. Bombol, K., Lazov, T., Modeling a Sustainable System for Traffic Accidents Data Analysis - The Case of Macedonia, Modern Traffic, Year 24, Mostar 24, pp.66-70, Special Issue 2004.
 11. Koltovska, D., Bombol, K., Environmentally Friendly Marking Materials and Pedestrian Safety, Suvremeni promet, br.3-4, pp.243-247, 2005.
 12. Koltovska Nečoska, D., Bombol, K., Analitički i operativni pristup metodologiji za proračun kapaciteta i nivoa usluge na individualnom signaliziranom raskrižju, Suvremeni promet, br.6, pp. 504-508, 2007.
 13. Koltovska, D. Bombol, K., Procjena učinkovitosti signaliziranog raskrižja uporabom mikroskopskog simulacijskog modela, Suvremeni promet 6, 2008, godište 28, pp 424-427, Zagreb, 2008
 14. Sinani, F., Bombol, K., Prometni principi revizije sigurnosti cesta, Suvremeni promet,
  1-2, godište 28, pp 21-24, Zagreb, 2008
 15. Koltovska, D., Bombol, K., Prema čistom i održivom prometu u gradu – studija slučaja, Suvremeni promet, Br. 3-4, godište 29, pp 286-289, Zagreb, 2009
 16. Koltovska, D., Bombol, K., The Impact оf Detector Placement оn Signalized Intersection Performance, PROMET - Traffic &Transportation, No 6, Vol.21, pp.379-456, 2009 (SCI)
 17. Koltovska, D., Bombol, K., The Benefits оf Advanced Traffic Management Received by the Urban Users. International Periodical Research Bulletin, PIEB, Volume 3-2009. Prague, Czech Republic, 2009. (www.pieb.cz)
 18. Veljanovska, K., Bombol, K., Maher, T., Reinforcement Learning Technique in Multiple Motorway Access Control Strategy Design, PROMET - Traffic and Transportation, No 1, Vol. 22, pp 117-123, 2010 (SCI)
 19. Bombol K., Koltovska D., Veljanovska K., Application of Reinforcement Learning as a Tool of Adaptive Traffic Signal Control on Isolated Intersections, Conference Proceedings, International Conference on Traffic and Transportation Engineering (ICTTE 2011), IEEE Catalogue no: CFP1109N-ART ISBN: 978-1-4244-9959-5, Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc. Chengdu, China ICTTE 2011, pp 75-79 Dubai
 20. Bombol, K., Koltovska, D., How to Make Our Streets “Livable– Case Study, Suvremeni promet, Vol 31, No 1-2, pp 129-133, Zagreb, 2011
 21. Koltovska, D., Bombol, K., Intelligent Agent Based Traffic Signal Control on Isolated Intersections. TEM Journal, vol. 3, no.3, pp. 216-222, (SCI) (EBSCO database)
 22. Koltovska, D., Bombol, K., Ilievski, D., Calibration and Validation Procedure of Microscopic Traffic Simulation Model: A Case Study. ITTE 2014, Belgrade, 2014 (во процедура на објава)

В) Во Монографии 

 1. Jovanovska, B. M., Bombol, K., Meeting the Needs of Public Administration Along the EU Trajectory. Contemporary Issues in Public Policy and Administrative Organisation in South East Europe, Edited by M Vintar & P. Pevcin, Zbirka znanstvenih monografij, Faculty of Administration, University of Ljubljana, junij 2009, pp 277-293
  2.
  Koлтовска Нечоска, Д, Бомбол, К., Сообраќајна сигнална контрола со примена на техники од вештачката интелигенција. Монографија на ТФБ, Битола, 2011
  3. Бомбол, К., Поглед од повисока прoспектива кон сообраќајното инженерство - ера на постмодернизам. Монографија на ТФБ, Битола, 2011
Престои

Академски усовршувања и специјализации

 •  (1983-1984): Стипендист на Швајцарска влада, специјализант - истражувач на Високата Политехничка Школа во Цирих (Eidgenössische Technische Hochschule ETH - Zürich), Институт за лесна градба и жичари (Institut für Leichtbau und Seilbahntechnik) (15 месеци); експериментални истражувања од областа на биомеханиката на сообраќајните незгоди на пешаци и моторни возила во рамките на проектот на Интердисциплинарната група за механика на сообраќајните незгоди.
 • (1992 – 1993): Стипендист на Британскиот совет, Институт за транспортни студии на Универзитетот во Лидс, Велика Британија (Institute for Transport Studies, The  University of Leeds, UK); експериментални истражувања на однесувањето на возачите во рамките на проектот EU-DRIVE II.
 • (Јуни - септември 1997): Институт за транспортни студии на Универзитетот во Лидс, Велика Британија, (индивидуална мобилна стипендија од програмата Tempus-Phare).
 • (Јануари - октомври 1998.): прв добитник на Фулбрајтова стипендија од Универзитетот – Битола (во самостојна Македонија); Универзитет Пенсилванија - Факултет за системско инженерство, Филаделфија (САД), (University of Pennsylvаnia, Department of Systems Engineering); постдокторски проект: „Современи технологии во управувањето и контролата на сообраќајот“ („Modern technologies in Traffic Management and Control“).
 • (Јуни/јули 2001): Универзитет Авеиро, Авеиро, Португалија. (имплементација на ECTS)
 • (ноември 2001): Универзитет Политехнико ди Торино, Торино, Италија (имплементација на ECTS)
 • (февруари 2002): Универзитет Гент, Гент, Белгија, (имплементација на ECTS)
 • (септември 2004): Универзитет во Грац, Австрија, SEE HEAD Seminar
 • (ноември 2004): Универзитет Лунд, Шведска, (интернационализација и интеграција на универзитет).
Трудови и конф.

На научно-стручни собири и зборници во земјата и странство (2004 год. -)

 1. Bombol, K., Simulator za vožnju - sredstvo savremene tehnologije u saobraćajnom inženjerstvu. ERGONOMIJA,'96, Beograd, SR Jugoslavija, 1996
 2. Bombol, K., Проекција за развој на патничките текови на коридорот Исток-Запад до 2005 г. Прв меѓународен симпозиум Македонските сообраќајни коридори (состојби, потреби, можности)96“, Битола, 1996
 3. Вукановиќ, С., Бомбол, К., Еден поглед за дефинирање на стратегиите за развој на патниот сообраќај. Прв меѓународен симпозиум Македонските сообраќајни коридори (состојби, потреби, можности)96“, Битола, 1996
 4. Bombol, K., Horizontalne centralne oznake (HCO) u regulisanju i sigurnosti prometa. III Međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje prometnih inženjera Hrvatske (SPIH '97). Opatija, Hrvatska, 1997
 5. Bombol, K., Moderne tehnologije - inteligentni sustavi komuniciranja u prometu. II Međunarodni znanstveni simpozij KOMUNIKACIJSKI SUSTAVI ’97, Zagreb, Hrvatska, 1997
 6. Bombol, K., Twelve Weeks Academic Visit at ITS-Institute for Transport Studies. Technical Note 413, ITS, University of Leeds, UK, 1997
 7. Bombol, K., The application of Probit Analysis in Traffic Safety and Driver Behaviour. 51st Session of the International Statistical Institute, Istanbul, Turkey, 1997
 8. Bombol, K., Saobraćajno-transportno inženjerstvo - prospektivni razvoj obrazovanja. Osmi kongres Inženjera i tehničara Jugoslavije, Beograd, SR Jugoslavija, 1997
 9. Bombol, K., Modern Requirements of Traffic Flow Control Systems - Current Developments. 6 Medjunarodni simpozij o elektroniki v prometu, Ljubljana, Slovenia, 1997
 10. Bombol, K., A State-of-the-art View on Urban Parking Management and Control Processes. 17th Conference on Transportation Systems „Automation in Transportation ‘97”, Osijek-Budapest, (Croatia-Hungary), 1997
 11. Bombol, K., Towards a Sustainable Transportation Science – Vision and prospective. I Symposium on Traffic Science, Portorose, Slovenia, 1997
 12. Бомбол, К., Интелигентни системи во управувањето и контролата на сообраќајот - современи барања. Научен симпозиум „Скопје - на преминот на вековите“, Скопје, 1997
 13. Бомбол, К., Сообраќајно - транспортно инженерство: чекор во новиот милениум. Зборник на трудови, Технички Факултет, Битола, 1998
 14. Бомбол, К., Аспекти на човечкиот фактор во безбедноста на сообраќајот како спротивставеност кон класичната инженерска анализа, Зборник на трудови, Технички Факултет, Битола, 1998
 15. Bombol, K., Pogled na uvođenje i primenu inteligentnih tehnologija iz bezbednosti drumskog saobraćaja u Jugoistočnoj Evropi. IV Simpozijum „Prevencija saobraćajnih nezgoda na putevima”, Novi Sad, Jugoslavija, 1998
 16. Bombol, K., Links Between Democracy and Civil Society: Justifying The „Civic“ Reputation? CSS Survey Study,  Belgrade, Yugoslavia, 1999
 17. Bombol, K., Research Approach into Intelligent Transportation Systems. Technical Report. University of Pennsylvania, Dept. of Systems. Philadelphia, USA, 1998
 18. Bombol, K., The Implication of Intelligent Transportation Systems (ITS) on Road Transportation Research Outlook for the 21st Century. II Symposium on Traffic Science. Trieste-Patras, Italy-Greece, 1998
 19. Bombol, K., A Relation Between Intelligent Transportation Infrastructure (ITI) and Traffic Safety Technologies (TST). 18th Conference on Transportation Systems “Automation in Transportation‘98”, Stubičke Toplice-Graz-Vienna, Croatia-Austria, 1998
 20. Bombol, K., Advanced Transport Telematics (ATT): Is it to be a Challenge for Traditional Transportation Research Shift?. International Scientific Conference of Traffic Engineers of Croatia SPIH ’99, Opatija, Croatia, 1999
 21. Bombol, K., Američka versus Evropska iskustva u istraživanju i uvodjenju inteligentnih transportnih sistema (ITS), II Jugoslovenski kongres saobraćaja i komunikacija, Beograd, Jugoslavija, 1999
 22. Lazov, T., Bombol, K., Possible Implementation of Integrated Information System for Traffic Accidents Analysis. III Symposium on Traffic Science, Portorose, Slovenia, 1999.
 23. Бомбол, К., Аспекти на човечкиот фактор во безбедноста на сообраќајот како спротивставеност кон класичната инженерска анализа. I Симпозиум на сообраќајните инженери, ССИ ‘99, Охрид. 1999
 24. Бомбол, К., Истражување и воведување интелигентни транспортни технологии (ИТТ) - светски искуства. I Симпозиум на сообраќајните инженери ССИ ‘99, Охрид, 1999
 25. Kalajdžiski, S., Tagasovski, B., Bombol, K., Perspektive inteligentnog regulisanja saobraćaja u gradu Skopje - polazak sa mrtve tačke? TES, 2000, Sombor, SR Jugoslavija, 2000
 26. Bombol, K., The Reflection of Advanced Transport Telematics Diversity on the Concept of Sustainability. SPIH, 2000, Opatija, Croatia, 2000
 27. Čišić, D., Bombol, K., Počuća, M.: Measuring the Balkan Transport System Changes.
  IV Symposium on Traffic Science ICTS 2000, Portorose, Slovenia, 2000
 28. Bombol K., Anžek M., A Dynamic Model for Automatic Traffic Control System.
  II International Symposium on Transport and Communications, SSIM 2000, Ohrid, 2000
 29. Bombol, K., Gaica, V., Saobraćajni veštak i njegova sveobuhvatna dimenzija.
  V Simpozijum Prevencija saobraćajnih nezgoda na putevima, Novi Sad, SR Jugoslavija, 2000
 30. Bombol, K., Veljanovska, K., Mogućnosti uvođenja sustava za upravljanje prometnim incidentima u Makedoniji. KOREMA 2000, Zagreb/Amsterdam, 2000
 31. Bombol, K., Jošeski, G.: Utvrđivanje potreba za parkiranjem u centralnom gradskom području Prilepa - sopstvena iskustva (Case Study). Konferencija o Parkiranju u gradovima, Saobraćajni fakultet, Beograd, SR Jugoslavija, 2001. (http://www.sf.bg.ac.yu/parkiranje/index.htm)
 32. Bombol, K., Obstacles to Environmentally Sustainable Transport within the Cross Border Co-operation (CBC). 8th International Scientific Conference MOBILITA '01, Bratislava, Slovakia, September 2001
 33. Bombol, K., The Relation of Transport Flows to Regional Cross-Border Co-operation (CBC) – The Case of Macedonia. V Symposium on Traffic Science ICTS 2001, Portorose, Slovenia, 2001
 34. Bombol, K., Contemporary Development and Implications on the Strategic Existence of the East-West Corridor No 8. Proceedings of the Conference on Adriatic-Ionian Corridors, Portorose, Slovenia, 7-8. Oct, 2001
 35. Bombol, K., Environmental Impact Assessment (EIA) in Transport Projects Planning. SPIH 2002, Opatija, Croatia, 18-19 April, 2002
 36. Bombol, K., Pristup preferencijalnog izbora (Stated Preference Approach) tipa parkiranja na primeru grada Velesa. V Savetovanje o tehnikama regulisanja saobraćaja (TES), Sombor, SR Jugoslavija, 2002
 37. Bombol, K., Research Approach to ITS Potentials in Road Traffic Management. Savjetovanje o Inteligentnim transportnim sustavima, Zagreb, Hrvatska, mart 2002
 38. Bombol, K., Uticaj novih tehnologija na razvoj programa za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju. VI Simpozijum Prevencija saobraćajnih nezgoda na putevima, Novi Sad, oktobar , SR Jugoslavija, 2002
 39. Veljanovska, K., Bombol, K., Implementation of McMaster Algorithm for Incident Detection, ISEP 2002, Ljubljana, Slovenia, 2002
 40. Bombol, K., Cvetanovski, I., An Investigation of the Safety Implications of Wireless Communications in Vehicles. ICTS 2002, Portorose, Slovenia, 2002
 41. K. Veljanovska, Bombol, K., Implementation of Incident Detection Algorithms and Comparison of its Efficiency in Detecting Incidents. Zbornik Korema 2002, Lovran/Rijeka, Hrvatska, 2002
 42. Bombol, K., Pristup metodologiji za ocenu uticaja na okolinu – stanje u Makedoniji. First International Symposium on Globalization and Resource Protection, Bar/Beograd, Jugoslavija, 2002
 43. Бомбол, К., Современи погледи во образованието на сообраќајно - транспортните инженери во новиот милениум. I конгрес на инженерите на МК, Струга, 2002
 44. Bombol, K., Koltovska, D., Transportna telematika – moderno rješenje starog problema prometa u gradovima. SPIH 2003, Opatija, Croatia, 2003
 45. Bombol, K., Visions оf а Transportation Education: Bologna аnd Beyond. ICTS 2003, Nova Gorica, Slovenia, 2003
 46. Bombol, K., Višnjić, V., Human Factors versus Intelligent Vehicles Initiative. ICTS, 2003, Nova Gorica, Slovenia, 2003
 47. Veljanovska, K., Bombol, K., Multi-Agent Systems in Transportation. KOREMA 2003, November,  Zadar, Croatia, 2003
 48. Bombol, K., Lazov, T., Modeling a Sustainable System for Traffic Accidents Data Analysis - The Case of Macedonia. III European Transport Congress, Opatija, Croatia, 2004
 49. Bombol, K., The Bologna Process - What We Think About It: Pros And Cons. 9th International  Scientific Conference M O B I L I T A ´04 – “ON the common way“,  Bratislava, Slovakia, May 2004
 50. Бомбол, К., Aспекти на човечкиот фактор во безбедноста на сообраќајниот систем. I Македонски конгрес нa мeдицина нa трудот сo мeѓунaрoднo учeствo, Струга, 2004
 51. Koltovska, D., Bombol, K., Environmentally Friendly Marking Materials and Pedestrian Safety, SPIH 2005, Opatija, Croatia, 2005
 52. Veljanovska, K., Bombol, K., Data Management for ITS. ISEP 2005, Ljubljana, Slovenia, 2005
 53. Veljanovska, K., Bombol, K., Choosing a New Tool for Adaptive Control Strategy Design. ISEP 2007, Ljubljana, Slovenia, 2007.
 54. Koltovska Nečoska, D., Bombol, K., Towards an Optimal Performance of Vehicles Actuated Signal Control Intersection. ISEP 2007, Ljubljana, Slovenia, 2007
 55. Koltovska Nečoska, D., Bombol, K., Analitički i operativni pristup metodologiji za proračun kapaciteta i nivoa usluge na individualnom signaliziranom raskrižju. SPIH 2007, Opatija, Croatia, 2007
 56. Bombol, K., Sinani, F., Elementi predlog-modela za reviziju bezbednosti puteva u Republici Makedoniji. Naučno – stručni skup „Bezbednost saobraćaja u planiranju i projektovanju puteva“, Palić, Srbija, 2007
 57. Joševski, Z., Bombol, K., Designing a Software Tool for Technical Analysis of Road Traffic Accidents. TRA Transport Research Arena Europe, Ljubljana, Slovenia, 2008
 58. Veljanovska, K., Bombol, K., Implementing a New Adaptive Strategy for Optimal Ramp Metering Control, TRA Transport Research Arena Europe, Ljubljana, Slovenia 2008
 59. Sinani, F., Bombol, K., Prometni principi revizije sigurnosti cesta. XV International Scientific Symposium - Transport Systems 2008, Opatija, Croatia, 2008
 60. Koltovska, D., Bombol, K., Procјena učinkovitosti raskrižja uporabom mikroskopskog simulacijskog modela. XV International Scientific Symposium - Transport Systems 2008, Opatija, Croatia, 2008
 61. Bombol, K., Implementing Dynamic Traffic Management – Is there any Positive Impact on Local Transport Policy Decision Makers? ICTS, 2008, Portorož, Slovenia, 2008
 62. Bogdanoska Jovanovska, M., Bombol, K., Needs for Education and Public Administration Staff Training in Macedonian Public Administration. Proceedings of International Symposium on Public Administration, Ljubljana, Slovenia, 2008
 63. Bombol, K., Vision For Transportation Professionals' Outlook - Meeting The Challenge. 5th International Conference on Logistics and Sustainable Transport, Celje, Slovenia, 2008
 64. Koltovska, D., Bombol, K., Analysis of the Potentials of Artificial Intelligence Techniques for Adaptive Signal Control. ISEP Ljubljana, Slovenia, 2009
 65. Koltovska, D., Bombol, K., Ka čistom i održlivom prometu u gradu – Studija slučaja. XVI International Scientific Symposium - Transport Systems 2009, Opatija, Croatia
 66. Bombol, K., Angelov, N., Road Traffic Safety Strategy Based on ITS Measures. ICTS 2009, Portorose, Slovenia, 2009
 67. Koltovska, D., Bombol, K., Adaptive Traffic Signal Control Using Artificial Intelligence Techniques. Proceedings of 30th Conference on Transportation Systems, Autiomation in Transport 2010. Zagreb-Istanbul, 2010
 68. Koltovska, D., Bombol, K., Development of Adaptive Traffic Signal Control Strategy at Individual Intersection. ISEP Ljubljana, Slovenia, 2010
 69. Bombol K., Koltovska D., Veljanovska K., Application of Reinforcement Learning as a Tool of Adaptive Traffic Signal Control on Isolated Intersections. International Conference on Traffic and Transportation Engineering (ICTTE 2011), Dubai, ICTTE 2011, pp 75-79
 70. Bombol, K., Koltovska, D., How to Make Our Streets “Livable” – Case Study. XVIII International Scientific Symposium - Transport Systems 2011, Opatija, Croatia 2011
 71. Bombol, K., Koltovska, D., Intelligent Traffic Management and Control in the City Centre of Skopje, ISEP Ljubljana, Slovenia, 2011
 72. Bombol, K., Traffic Calming as a Measure within the Sustainable Action Transport Plan. Proceedings, ICTS 2011, Portorose, Slovenia, 2011
 73. Bombol K., Koltovska D., Is it the Automation to be an Exclusive Solution to Traffic Problems? Proceedings of 31st Conference on Transportation Systems, Automation in Transportаtion 2011. Zagreb-Milano, 2011
 74. Bombol, K., Koltovska, D., Parking Management Policy in the City of Bitola – Changes in Approach. The third international conference « Towards a humane city », Novi Sad, Serbia, 2011
 75. Бомбол, К., Систем „паркирај и вози“ – размена на најдобри искуства и практики. Зборник на трудови, ТФБ, 2012
 76. Bombol, K., Promoting Cycling in the Town of Prilep – A Case Example. Proceedings, ICTS 2012, Portorose, Slovenia, 2012
 77. Bombol, K., How to Manage Urban Traffic Safety Targets – An Integrated Approach.  Proceedings, Globalni problemi i tendencije u bezbjednosti saobraćaja u SEETO (South East Europe Transport Observatory) regionu, pp. 95-101, September, 21st, Budva, 2012
 78. Koltovska, D., Bombol, K., Methodology framework for Developing Adaptive Traffic Control Strategy – A Novel Concept for Traffic Engineers. 21st International Symposium on Electronics in Transport (ISEP), Ljubljana, Slovenia, March 2013
 79. Бомбол, К., Павлески, Д., Mетодолошки оквир за доношење стратешких докумената о управљању безбедношћу саобраћаја, 8. Међународна конференција „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“, Дивчибаре, априла 2013
 80. Бомбол, К., Образование, истражување и одржливост на сообраќајно-транспортното инженерство – етика и контроверзи. Зборник на трудови, ТФБ, 2013
 81. Ристиќ, Ц., Бомбол, К., Компаративни приступ моделима националних агенција за безбједност саобраћаја. Други стручни семинар Безбједност саобраћаја у локалној заједници, Бања Лука, 2013
 82. Bombol, K., Paunkovski, Gj., Koltovska, N., D., Inteligentna ocena bezbednosti pešaka na kružnim raskrsnicama u gradovima. 9-ta Međunarodna konferencija Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici, Zaječar, 2014
 83. Ристић, Ц., Бомбол, K., Интерактивне радионице из безбедности саобраћаја у средњим школама – тренд или стварност?. 9-тa Meђународна конференција Безбедност саобраћаја у локалној заједници, Зајечар, 2014
 84. Bombol, K., The Concept of Livability - Is It Going to Raise the Awareness for Developing Safer Communities? 9th International Conference on Road Safety in Local Community, Zaječar, Serbia 2014 (Guest lecture)
 85. Бомбол, К., Анализа на безбедноста на сообраќајот базирана на конфликти. Зборник на трудови, ТФБ, 2014
 86. Bombol, K., Pavleski, D., Operational Experiences while Implementing the Traffic Control System UTOPIA in the City of Skopje. 34th International Conference on Automation in Transportation KOREMA 2014, Dubrovnik, Croatia, November 2014
 87. Koltovska, D., Bombol, K., Ilievski, D., Calibration and Validation Procedure of Microscopic Traffic Simulation Model: Case Study. ICTTE 2014, Belgrade, 2014 (Universal Impact Factor, EBSCO Database)
Др. активности

1. Поканет предавач на универзитети, семинари, конференции и работилници

 1. CONPASS Workshop – University of Bratislava, June 2002
 2. Regional Program of Transport Staff Qualification – Higher School for Transport, Sofia, 2002
 3. IMAGE User forum, Budapest, January, 2003
 4. Bombol, K., et al., External Evaluation at the Faculty of Architecture, UKIM, Workshop on Quality Assurance in Higher Education, Salzburg seminar, Ohrid, 22-24.10.2003
 5. Бомбол, К., Паркирање за лица со посебни потреби, трибина, Битола, ноември 2003
 6. South East Europe Higher Education Administration Development, Short course, Graz, Austria, 12-19.09.2004
 7. Bombol, К., Changes vs. Stereotypes – A Positive Challenge or Wasting of Time and Energy?, SEE-HEAD Seminar, Graz, 2004
 8. Бомбол, K., Промените наспроти стереотипите – позитивен предизвик или губење време и енергија?, Конференција на тема „Клучни ускладувања на системот на високото образование во Македонија со општите стандарди на Болоњската Декларација“, Министерство за образование и наука на РМ, Скопје, 2004.
 9. Bombol, K., An Insight to the International Activities at UKLO – where do we stand, what do we intend, which directions are we moving towards?, UKLO, Bitola, 2004
 10. Бомбол, К., ECTS – од каде, како, зошто?, Педагошки факултет, Битола, 2004.
 11. Bombol, K., Challenges vs. Reality after ECTS Implementation – UKLO’s Experience, Winter University, Skopje, 2005
 12. Бомбол, К., Сообраќајно - транспортно планирање и инженерство - постдипломска студиска програма, ТФБ, 2005
 13. Бомбол, К., Воспоставување синергија во интернационализација на Универзитетот, УКЛО – Битола, 2005.
 14. TAIEX Road Safety Engineering, Skopje, 30-31.01.2007
 15. NET – TRACK, Workshop on Soft Research Infrastructures, ECTRI, Ljubljana, 7-8 June, 2007
 16. Бомбол, К., Обезбедување квалитет во високообразовните установи, работилница за обука во областа на квалитет на високообразовните установи. ТФ Битола, 13.06.2007
 17. Бомбол, К., Перспективи во поглед на управување со сообраќај, Проект Transpower, 6th Framework Programework, Скопје, 2008
 18. Бомбол, К., Vision For Transportation Professionals' Outlook - Meeting The Challenge, 5th International Conference on Logistics and Sustainable Transport, Celje, Slovenia, 2008
 19. Bombol, K., Intelligent Traffic Management and Control in the City Centre of Skopje, Проект Renaissance, 7th Framework Programework, Скопје, 2008
 20. Бомбол, К., Мерки за смирување на сообраќајот – најнови искуства, Стручен собир „Средства и методи за наменско смирување на сообраќајот“, Скопје, октомври 2009
 21. Бомбол, К., Мерки за смирување на сообраќајот – добри практики и искуства, Стручен собир, ТФ Битола, декември 2009
 22. Bombol, K., “State-of-the-Art Experiences in Advanced Techniques within Intelligent Traffic Management and Control - The Challenges we are Facing with”. Prometnotehniški Institut, Univerza v Ljubljani, Љубљана, 21.12.2009
 23. Бомбол, К., Смирување на сообраќајот во рамките на Планот за одржлив транспорт на Град Скопје, Скопје, 17.6.2011
 24. Бомбол, К., На путу према одрживом транспортном систему – Искуства из Македоније, Сообраќеан факултет, Белград, 21.12.2011
 25. Bombol, K., The Concept of Livability - Is It Going to Raise the Awareness for Developing Safer Communities? 9th International Conference ROAD SAFETY IN LOCAL COMMUNITY. Zaječar, Serbia, April, 2014 (Guest speaker)
 26. Бомбол, К., Одржлив транспорт во Битола – од визија до реализација. Дебата „Европската недела на мобилност“. Општина Битола, 18.9.2014

2. Останати јавни активности

 • Член во Сенатот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола (2002 – 2004)
 • Координатор на ЕCTS на студиската програма по патен сообраќај и транспорт – ТФ (2003 - 2009)
 • Членство во Агенцијата за евалуација на РМ (2003 - 2007)
 • Раководител на постдипломските студии по Сообраќајно-транспортно планирање и инженерство (2003 - 2014)
 • Претседател на комисијата за меѓународна соработка на УКЛО (2004 - 2008)
 • Член на Комисија при Министерството за наука и образование за подготовка на Националниот извештај за вградување на Болоњскиот процес во високото образование на РМ
 • Член на Општински Совет – Битола за безбедност на сообраќајот на патиштата (2009 - 2012)
 • Еразмус координатор на ТФБ (2010 -)
 • Контакт лице за научно-истражувачка дејност на УКЛО (2009 -)
 • Претставник од ТФ Битола во Техничкиот комитет ИСРМ ТК 12 – Патишта – материјали, опрема и сигнализација (2009 -)

Настапи на повик на електронски медиуми:

 • Научно студио – НИП на ТФ, МТВ, II програма, април, 2003.
 • „Усогласување на патната сигнализација и опрема на патиштата во РМ“, инфо програма на Скај Нет ТВ, Скопје, април, 2004.
 • „Високо образование на УКЛО“, ТВ Меди, Битола, април 2005.
 • Рaзвој на кариера, ТВ ТЕРА, февруари, 2007
 • Транспорт и логистика, ТВ Алфа, 2011
 • Зонско паркирање, ТВ Орбис, 2012
 • Лабораторија за сообраќај и транспорт, Радио УКЛО ФМ, 2012
 • Лабораторија за сообраќај и транспорт, ТВ Орбис, 2013