Следни испити

Мај/Јуни
П В С Ч П С Н
18192021222324
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
сите

Новости

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Професори in-memoriam д-р Васко Стојановски

Professors in-memoriam Dr Vasko Stojanovski
Предмети


Основна литература:

Кабинет Локал Дир. телефон Email Консултации Понеделник 09-11, вторник 11:30-13
Биографија

Васко Стојановски е роден на 19.04.1960 година во с. Ивени - Битола. Основно  образование завршл во ОУ “Коле Канински” Битола. Средното образование го продолжил во ЕМУЦ “Ѓуро Салај” Битола, насока машинство, и учебната 1979/80 година се запишал на Технички факултет во Битола, машински отсек, енергетска насока.

Во 1985 година се здобил со звањето дипломиран машински инженер. Пред дипломирањето, во 1984 година се вработил во МЗТ – Металец Битола, со работни задачи како проектант. Од 1985 год. до 1988 год., работел како Раководител за надворешна монтажа. Кон крајот на 1988 год. се вработил во ЕСМ - РЕК Битола - Рудник “Суводол” како Одговорен инженер за багери, од 1991 год. до 1993 год. - Главен инженер за машинско одржување на Рудник “Суводол”, од 1993 год. до 1998 год. - Раководител на електромашинско одржување на Рудник “Суводол”, од 1999 год. до 2002 год. - Одговорен инженер за челични конструкции и машински мерења, од 2003 год. до 2006 год. - Директор на Рудник “Суводол”. Од 26.11.2008 година се вработил како Асистент од областа на машинството на Техничкиот факултет во Битола, Универзитетот “Св.Климент Охридски” - Битола.

Во учебната 1998/99 година се запишал на постдипломски студии на Машински факултет – Скопје, на Институтот за машински конструкции, механизациони машини и возила. На 04.10.2000 година ја одбранил магистерската работа со наслов “Истражување на стабилноста на ротирачките багери во однос на работните параметри на механизмот за вртење” изработена под менторство на проф. д-р Славе Јакимовски, на Машински факултет Скопје.
    
    М-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж. продолжил со научно истражувачка работа, и по негова пријава Наставно-научниот совет на Машинскиoт факултет во Скопје, УКИМ, на 01.04.2006 год., донесе Одлука бр.02-494/2 за формирање на Комисија за утврдување на подобност на темата за изработка на докторска дисертација.

    Докторската дисертација со наслов: ”Развој на напреден систем за оптимирање на носечки конструкции кај автобусите во однос на апсорбираната енергија при превртување” на 22.06.2009 успешно ја одбранил и се стекнал со научно звање доктор по технички науки.

    Согласно објавениот конкурс од страна на Наставно Научниот Совет на Технички факултет Битола за избор на наставник и објавената рецензија од 01.09.2009 год. во Билтенот на Универзитетот „Св.Климент Охридски” Битола на 29.09.2009 год. со Одлука бр.02-636/7 на Наставно Научниот Совет на Технички факултет Битола изврши избор на д-р Васко Стојановски во наставно научно звање Доцент од областите Патен сообраќај и транспорт и Машински конструкции, механизациони машини и возила.  

Трудови и конф.


1.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na Drobili~na postrojka, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
2.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na Transportnite lenti, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
3.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na samoodniot transporter BRs 1400, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
4.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na samoodniot transporter BRs 5500, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
5.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na samoodniot transporter BRs 1200, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
6.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na Odlaga~ ZP 6600, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
7.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na Odlaga~ А2Rs 5500, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
8.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na kombiniranite rotacioni bageri KRB, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
9.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na bagerot SRs 2000, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
10.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na bagerot SRs 1300, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
11.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na bagerot SRs 630, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
12.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na bagerot SRs 323, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
13.    V. Stojanovski, Upatstvo za rakuvawe i odr`uvawe na bagerot KU 300, REK Bitola, Rudnik "Suvodol" 1998;
14.    Mikarovska, V., Stojanovski V., Hristovska E., Istorija na odr`uvaweto na ma{inite za iskop na jalovina i jaglen vo Rudnik  “Suvodol” – Bitola, Istorija na tehnikata vo Makedonija,  Molika 1998;
15.    Mikarovska, V., Stojanovski V., Hristovska E., Teoretska presmetka na otporite na re`ewe i otporot na kopawe na bagerot SRs-630 vo rudnikot “Suvodol” - Bitola, Zbornik na trudovi, Tehni~ki fakultet – Bitola;
16.    Mikarovska, V., Stojanovski V., Hristovska E., Bahtovska, Proverka na stabilnosta na gornata konstrukcija na bagerot SRs-630 pri krajna gorna polo`ban a strelata na rabotnoto trkalo, 6-ti simpozium za teoretska i primeneta mehanika MATAM 1998;
17.    Hristovska E., Mikarovska, V., Stojanovski V., Bahtovska, Ispituvawe na stabilnosta na gornata konstrukcija na bagerot SRs-630 so postaveno novo rabotno trkalo, 6-ti simpozium za teoretska i primeneta mehanika MATAM 1998;
18.    Mikarovska, V.,Sretenova, V., Stojanovski V., Hristovska E., Contamination the surroundin from the exhaust emission of compression ignition engines, MOTAUTO’98, Vito{a, Bugarija 1998;
19.    Hristovska E., Mikarovska, V., Stojanovski V., Directions for disposition the loading of power shaft of working wheel of a rotating dredgers, MOTAUTO’98, Vito{a, Bugarija 1998;
20.    Mikarovska V., Sretenova V., Stojanovski V., Emisija na izduvni gasovi od Dizel motori, sostojba i primena na propisite, SSI’99, R. Makedonija;
21.    Sretenova V., Mikarovska V., Stojanovski V., Emisija na izduvni gasovi od Oto motori, sostojba i mo`nosti za primena na novite propisi, SSI’99, R. Makedonija;
22.    Stojanovski V., Mikarovska V., Sretenova V., Toksi~nost na izduvnata emisija kaj Oto motorite i mo`nosti i na~ini za nejzino namaluvawe,  SSI’99, R. Makedonija;
23.    Mikarovska V., Sretenova V., Stojanovski V., Eksploataciono tehni~ki faktori koi vlijaat vrz kvalitetot na izduvnata emisija kaj Dizel motorite, MOTAUTO’99, Bugarija;
24.    Stojanovski V., Analiza na sistemot za vozewe, nedostatoci i izmeni za podobro rabotewe na bagerot KRB od Deponija, Rudnik “Suvodol”, Seminarska rabota, MF Skopje, juli 1999;
25.    Stojanovski V., Rekonstrukcija na mehanizam za podigawe na konzola so kabina za rakuva~ na bager SRs 630 vo REK, Rudnik Suvodol, Seminarska rabota, MF Skopje, septemvri 1999;
26.    Stojanovski V., Stabilnost na priemno istovarna postrojka – BRs 5500 posle izvr{ena rekonstrukcija, Seminarska rabota, MF Skopje, oktomvri 1999;
27.    Stojanovski V., Proektirawe i presmetka na KRB, Seminarska rabota, MF Skopje,  dekemvri 1999;
28.    Sretenova V., Mikarovska V., Stojanovski V., Otkazi i pri~ini za nivna pojava kaj tovarnite MV MAN 19402, MOTAUTO’99, Bugarija;
29.    Stojanovski V., Merewe naponi na mehanizmot za vrtewe na gornata konstrukcija na KRB vo REK Rudnik Bitola, Seminarska rabota, MF Skopje, april 2000;
30.    Stojanovski V., Presmetka i oblikuvawe na dinami~ko optovareni konstrukcii, Seminarska rabota, MF Skopje, mart 2000;
31.    Микаровска В., Данев С., Стојановски В., Имплементација на регулативата за издувната емисија кај МВ според ECE и EEC прописите, ССИ на РМ, II Меѓународен научно-стручен симпозиум на сообраќајните инженери, Сообраќај и комуникации 2000;
32.    Микаровска В., Стојановски В., Можности за намалување на емисијата на чадни честички во издувната емисија кај Дизел моторите, ЗЕМАК 2000;
33.    Гаврилоски М., Микаровска В., Стојановски В., Напонско деформациона состојба на носачот на механизмот за вртење на горната конструкција и негово влијание на вкупната напонска состојба на КРБ (комбиниран ротационен багер), VII симпозиум за теоретска и применета механика, ДММ 2000;
34.    Стојановски В., Микаровска В., Гаврилоски М., Влијание на положбата на работната стрела врз промената на напонската состојба на горната конструкција на КРБ, VII симпозиум за теоретска и применета механика, ДММ 2000;
35.    Микаровска В., Гаврилоски М., Стојановски В., Влијание на бочната сила на промената на напонската состојба на горната конструкција на КРБ, VII симпозиум за теоретска и применета механика, ДММ 2000;
36.    Jakimovski S., Stojanovski V., Vlijanie na polo`bata na rabotnata strela na promenata na naponskata sostojba na vrtlivata platforma kaj kombiniran rotira~ki bager vo REK – Bitola, Zbornik na trudovi MF Skopje, 2000
37.    Stojanovski V., “Istra`uvawe na stabilnosta na rotira~kite bageri vo odnos na rabotnite parametri na mehanizmot za vrtewe”, magisterski trud, Ma{inski fakultet Skopje, 2000
38.    Микаровска В, Стојановски В., Modern compression ignition engines for automobiles, Зборник на трудови ТФБ;
39.    Стојановски В., Микаровска В., Calculation the critical position in the working file at a combined rotary dredger in REK Bitola, Зборник на трудови ТФБ;
40.    Микаровска В., Стојановски В., Можности за оценка на квалитетот на фрикционите спојки кај моторните возила, Инженери на РМ 2002;
41.    Микаровска В., Стојановски В., Нови технологии кај Ото моторите за намалување на токсичноста на издувната емисија, ЗЕМАК 2002;
42.    Микаровска В., Стојановски В. Нови технологии кај Ото моторите за намалување на токсичноста на издувната емисија, Енергетика Стопанство Екологија Економија 2003; 
43.    Микаровска В., Стојановски В., Technical properly of motor vehicles like prevention of traffic accident, V симпозиум Prevencija saobraćajnih nezgoda na putevima 2000, Novi Sad, 2000;
44.    Микаровска В., Стојановски В., Данев С, Posibility ways for minimize smoking of combustion ignition engines, MOTAUTO 2000, Sofia;
45.    Микаровска В., Стојановски В.,Defects analysys on combustion ignition engines of building machines, MOTAUTO 2000, Sofia;
46.    Микаровска В., Стојановски В., Implementation of the new systems for fuel distribution on the compression ignition engines motor vehicles, MOTAUTO 2001, Varna;
47.    Микаровска В., Стојановски В., The influence of bearer construction’s material of distribution the energy on bus T715, MOTAUTO 2002 Plovdiv;
48.    Микаровска В., Стојановски В., Factors which depend on quality of Otto motors exhaust emission, TRANS & MOTAUTO 2004 Russe;
49.    Stojavovski V., Mikarovska V., Theoretical analysis of bearing construction of bus type T715, MOTAUTO, Bulgaria, 2009;
50.    Mikarovska V., Stojavovski V., Determination the maximum tension of bus construction by specific exploatotion loadings, MOTAUTO, Bulgaria, 2009;
51.    Анѓелевска Б., Микаровска В., Анализа на усогласеноста меѓу легислатива во Република Македонија и Европската легислатива за издувните емисии, Научно списание – Хоризонт, УКЛО Битола, 2009;
52.    Анѓелевска Б., Микаровска В., Препораки во националната стратегија на Република Македонија за редуцирање на загадувањето од патниот сообраќај, Научно списание – Хоризонт, УКЛО Битола, 2009;
53.    Доц.д-р Васко Стојановски, проф.д-р Весна Микаровска, Влијание на квалитетот на материјалот на надградбара на автобусите врз апсорпцијата на енергијата при превртување, ДНУ Битола, 2009;

Др. активности


- Проекти:


- Микаровска, В., Данев С., Стојановски В., Издувна емисија кај Дизел моторите од товарните моторни возила и експлоатационо технички фактори кои влијаат врз нејзиниот квалитет, Главен истражувач во проектот, Министерство за наука на Р. Македонија, 1999 – 2002;


 - Апликации:


1.    Gavriloski G., Kam~evski I., Stojanovski V., Rekonstrukcija na mehanizam za podigawe na konzola so kabina za rakuva~ na bager SRs 630 vo REK, Rudnik Suvodol, FAKOM In`enering, Skopje 1999;
2.    Gavriloski G., Kam~evski I., Stojanovski V., Izve{taj za vr{ewe kontrola i sproveduvawe na tehnologija za monta`a na osovina i membrana na rabotno trkalo za bager SRs 2000, FAKOM Monta`a, Skopje 1999;
3.    Гаврилоски Г., Камчевски И., Стојановски В., Микаровска В., Извештај за вршење контрола и спроведување на технологија за монтажа на осовина и шупливо вратило на работно тркало за багер СРс 1300, ФАКОМ Монтажа, Скопје 2000;
4.    Gavriloski G., Kam~evski I., Stojanovski V., Izve{taj za vr{ewe kontrola i sproveduvawe na tehnologija za sanacija na rabotno trkalo za bager SRs 1300, FAKOM In`enering, Skopje 2001;


- Експертизи за сообраќајни незгоди:1.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 232/01,  Основен Суд Скопје I, Скопје, јануари 2008;
2.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 1221/07,  Основен Суд Битола, Битола, јануари 2008;
3.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 1466/07,  Основен Суд Битола, Битола, март 2008;
4.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 2591/04,  Основен суд Скопје II, Скопје, мај 2008;
5.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 6795/07,  Основен суд Скопје II, Скопје, јуни 2008;
6.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 6776/07,  Основен суд Скопје II, Скопје, ноември 2008;
7.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 2857/07,  Основен суд Скопје II, Скопје, ноември 2008;
8.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 8919/07,  Основен суд Скопје II, Скопје, декември 2008;
9.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, ХХ.К.бр. 2611/07,  Основен суд Скопје I, Скопје, февруари 2009;
10.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 1755/07,  Основен суд Битола, март 2009;
11.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 664/08,  Основен суд Куманово, април 2009;
12.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 1150/06,  Основен суд Охрид, мај 2009;
13.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 5132/07,  Основен суд Скопје II, Скопје, мај 2009;
14.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 1677/06,  Основен суд Скопје II, Скопје, јуни 2009;
15.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 2689/07,  Основен суд Скопје II, Скопје, август 2009;
16.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., м-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 1567/08,  Основен суд Битола, мај 2009;
17.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, доц. д-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 1181/07,  Основен суд Велес, октомври 2009;
18.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, доц. д-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 75/08,  Основен суд Неготино, декември 2009;
19.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, доц. д-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за фалсификување на идентификационен број на моторно возило, Ки.бр. 30/09,  Основен суд Кавадарци, декември 2009;
20.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, доц. д-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за фалсификување на идентификационен број на моторно возило, Ки.бр. 31/09,  Основен суд Кавадарци, декември 2009;
21.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, доц. д-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., Експертиза за сообраќајна незгода, П.бр. 917/06-I,  Основен суд Струга, јануари 2010;
22.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, доц. д-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., Експертиза за сообраќајна незгода, VIII П-2062/08,  Основен суд Скопје II, Скопје, април 2010;
23.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, доц. д-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за фалсификување на идентификационен број на моторно возило, Ки.бр. 32/09,  Основен суд Кавадарци, мај 2010;
24.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, доц. д-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за фалсификување на идентификационен број на моторно возило, Ки.бр. 22/09,  Основен суд Кавадарци, мај 2010;
25.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, доц. д-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., Експертиза за сообраќајна незгода, XXXII П.бр. 3070/09,  Основен суд Скопје II, Скопје, јуни 2010;
26.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, доц. д-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., Експертиза за сообраќајна незгода, 34 П- 569/10,  Основен суд Скопје II, Скопје, јули 2010;
27.    Ред. проф. д-р Весна Микаровска, доц. д-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., м-р Бети Анѓелевска, дипл. сообр. инж., Експертиза за сообраќајна незгода, XXIII П.бр. 2120/08,  Основен суд Скопје II, Скопје, јули 2010;
28.    Ред. проф. д-р Весна Aнгелевска, доц. д-р Васко Стојановски, дипл.маш.инж., Експертиза за фалсификување на идентификационен број на моторно возило, Ки.бр. 5/10,  Основен суд Кавадарци, октомври 2010;