Следни испити

Октомври/Ноември
П В С Ч П С Н
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
11121314151617
сите

Новости

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

11 Септември 2018

Објавени конкурсите за втор и трет циклус студии на УКЛО

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Доц. д-р Бети Анѓелевска

Assistant Professor Dr Beti Angelevska

Материјали >>


Основна литература:

Кабинет 403 Локал Дир. телефон Email beti.angelevska@tfb.uklo.edu.mk Консултации понделник 11.30-13.00 вторник 11.30-13.00
Биографија

Дата и место на раѓање: 12.08.1977, Битола, Република Македонија.

 

Образование:

 • 27.11.2012 - Доктор на науки од областа на техничките науки. Наслов на дисертацијата „Интегрален систем за поддршка на одлучувањето (DSS) при проценка на влијанието од сообраќајот врз квалитетот на воздухот“, Универзитет „Св. Климент Охридски“, Технички факултет, Битола.
 • 12.04.2007 - Магистер по сообраќајни науки. Наслов на магистерскиот труд „Влијание од издувните гасови од патничките возила на бензин врз животната средина“, Универзитет „Св. Климент Охридски“, Технички факултет, Битола.
 • 26.12.2001 - Дипломиран сообраќаен инженер. Наслов на дипломската работа „Информирање во реално време на корисниците на јавен градски превоз со примена на GPS/AVL технологијата“, Универзитет „Св. Климент Охридски“, Технички факултет, Битола.

Одлука и реферат за избор

Работно искуство:

 • 2013 - денес, доцент, Универзитет „Св. Климент Охридски“, Битола, Технички факултет, Отсек за сообраќај и транспорт
 • 2007-2013, асистент, Универзитет „Св. Климент Охридски“, Битола, Технички факултет, Отсек за сообраќај и транспорт
 • 2002-2007, помлад асистент, Универзитет „Св. Климент Охридски“, Битола, Технички факултет, Отсек за сообраќај и транспорт
 • 2001-2002, демонстратор, Универзитет „Св. Климент Охридски“, Битола, Технички факултет, Отсек за сообраќај и транспорт

 

Софтверски пакети за моделирање на загадувањето на воздухот: COPERT, AEOLIUS, CAR-International.

Странски јазик: англиски (TOEFL Certificate).Книги
Книги, проектни извештаи, стручни апликации и други публикации: 

 

 1. Toth-Szabo, Zs., Várhelyi, A., Hiselius, L.,Koglin, T., Angjelevska, B., 2011, Measuring sustainability of transport in the city – development of an indicator-set, Bulletin 261, Traffic & Roads, Department of Technology and Society, Lund University, Lund, Sweden.
 2. Анализа и предлог за распределба на парични средства од превоз на ученици во патниот сообраќај на подрачјето на град Скопје помеѓу ЈСП „Скопје“, „Слобода превоз“ и „Мак-експрес“, Универзитет „Св. Климент Охридски“, Технички факултет, Битола, Отсек за сообраќај и транспорт, јануари 2010, (член на тимот).
 3. План за одржлив транспортен систем на градот Скопје, FP7 Project RENAISSANCE – „Testing Innovative Strategies For Clean Urban Transport For Historic European Cities, Технички факултет, Битола, март 2011 (член на тимот).
 4. Атанасова, В., Анѓелевска, Б., Идејни решенија во јавниот градски патнички превоз во град Битола, пилот проект 5, Сообраќајна студија на град Битола, мај 2011.
 5. Маркоски, А., Анѓелевска, Б., Оценка на влијанијата од сообраќајот врз животната средина, пилот проект 8, Сообраќајна студија на град Битола, мај 2011.
Престои

 

 • June 01-30, 2007, Chemical Process Engineering Research Institute – CPERI, Thessaloniki, Greece, (Researcher exchange as a part of Intereg III A programme, Greece-F.Y.R.O Macedonia, „Development of a knowledge network of educational and research Institutes active in environmental issues for the development of a common cooperation framework for the harmonization with EU legislation and knowhow transfer“).
 • August 17, 2010 – February 16, 2011, Traffic & Roads, Department of Technology and Society, Lund University, Lund, Sweden, PhD exchange student, granted scholarship from Erasmus Mundus project Basileus.
 • August 29 – September 4, 2011, Ohrid (Macedonia) – Bansko (Bulgaria), Balkan travelling summer school – “Professional skills development of doctoral candidates: PhD for industry or academia?, organized by Santander group of European Universities’ network and Central European Initiative.
 • September 9, 2013 – February 28, 2014, Faculty of geo-information science and earth observation, Twente University, The Netherlands, post-doctoral research period, granted scholarship from Erasmus Mundus SIGMA programme “Critical skills learning for innovation, sustainable growth, mobility and employability in the multicultural environment of the Western Balkans”.
Трудови и конф.
Објавени трудови и учество на конференции:

 

 

 1. Angelevska, B., Informiranje korisnika javnog prijevoza u realnom vrijemenu implementiranjem GPS/AVL tehnologije, XII International scientific symposium, Traffic systems, 21-22 Аpril 2005, Opatija, Croatia, (journal - Suvremeni promet, Vol. 25, No. 5, Zagreb, Croatia, 2005, pp. 337-341).
 2. Angelevska, B., Sustavi naplate i informiranja u realnom vremenu na parkiralištu na trgu Goce Delčeva u Bitolju, XIII International scientific symposium, Traffic systems, 21-22 Аpril 2006, Opatija, Croatia, (journal - Suvremeni promet, Vol. 26, No. 6, Zagreb, Croatia, 2006, pp. 461-465).
 3. Mikarovska, V., Angelevska, B., Air pollution from motor vehicles, XIII International scientific-technical conference, Trans&Motoauto’06, Varna, Bulgaria, 25-28 October, 2006, (Proceedings, Vol. 2, pp.136-139).
 4. Angelevska, B., Mikarovska, V., Compliance assessment of national legislation on environmental protection in the Republic of Macedonia and european legislation on passenger petrol cars exhaust emissions, XIV International scientific symposium, Traffic systems, 19-20 Аpril 2007, Opatija, Croatia, (journal - Suvremeni promet, Vol. 27, No. 6, Zagreb, Croatia, 2007, pp. 554-558).
 5. Angelevska, B., Measurements for reduction of negative environmental impacts from motor vehicles exhaust emissions, TRA - Transport Research Arena Europe 2008, Ljubljana, Slovenia, 21-24 April, 2008 (Abstracts Proceedings paper No. 11.1.11, pp.270).
 6. Мikarovska, V., Angelevska, B., Development of national legislation in Republic of Macedonia according to european legislation for passenger petrol cars exhaust emissions, XV International scientific-technical conference Trans&motoauto’08, Sozopol, Bulgaria, 18-20 September, 2008,  (Proceedings, Vol. 3, pp. 60-64).
 7. Angelevska, B., Мikarovska, V., Air quality improvement through implementation of different measures, 28th Conference on transportation system with international participation - Automation in transportation (KoREMA), 19-21 November, 2008, Croatia-Slovenia.
 8. Angelevska, B., Markoski, A., Dispersion models for air pollution from exhaust emissions, 16th International symposium on electronics in transport -  ISEP, Ljubljana, Slovenia, October 9-10, 2008 (Proceedings: ITS– a condition for sustainable development and prosperity of a modern and safe transport, G1).
 9. Микаровска, В., Анѓелевска, Б., Усогласеност на законодавствата на Република Македонија и ЕУ во областа на издувни емисии од моторните возила, Хоризонти, Година III, број 3, Универзитет „Св Климент Охридски“, Битола, Р. Македонија, декември 2008.
 10. Angelevska, B., Measures for reduction of negative environmental impacts from motor vehicles exhaust emissions, Modern traffic, Vol. 28, Special issue, Mostar, December 2008, pp. 52-56.
 11. Angelevska, B., Mikarovska, V., Air pollution from vehicle exhaust emission – what can we do for its reduction, VIII Scientific Conference - Telematics, logistic and transport safety TLTS’08, Katowice – Cieszyn, Poland, 16-18 October, 2008 (Proceedings, Vol. 3, pp. 87-93).
 12. Angelevska, B., Markoski, A., Air quality management system for air pollution assessment, 17th International symposium on electronics in traffic -ISEP, Ljubljana, Slovenia, March 26, 2009, (Proceedings - Sustainable transport and mobility, R8).
 13. Angelevska, B., Markovski, A., Air quality assessment based on GIS as a decision support tool, XVI International scientific symposium, Traffic systems, Opatija, Croatia, April 23-24, 2009 (journal - Suvremeni promet, Vol. 29, No. 3-4, Zagreb, Croatia, 2009, pp. 261-264).
 14. Angelevska, B., Mikarovska, V., Do bolje kvalitete zraka osuvremenjivanjem nacionalne strategije Republike Makedonije, XVI International scientific symposium, Traffic systems, Opatija, Croatia, April 23-24, 2009 (journal - Suvremeni promet, Vol. 29, No. 3-4, Zagreb, Croatia, 2009, pp. 257-260).
 15. Angelevska, B., Mikarovska, V., Sustainable urban transport solutions towards better air quality, 2nd Conference with International participation - Modern tendencies of improving transport in cities, Novi Sad, Serbia, 15-16 October, 2009, pp. 3-9.
 16. Angelevska, B., Markoski, A., Decision making through integrated system for air quality assessment, International virtual journal for science, technics and innovations for the industry - MTM Machines, Technologies, Materials; year III, Issue 11-12, Sofia, Bulgaria, 2009, pp.15-17.
 17. Анѓелевска, Б., Микаровска, В, Изградба на национална стратегија за почист урбан сообраќај, Хоризонти, Година V, број 5, Универзитет „Св Климент Охридски“, Битола, Р. Македонија, декември 2009.
 18. Анѓелевска, Б., Маркоски, А., Интегрален систем за поддржано одлучување при проценка на квалитетот на воздухот, Научен собир – Техниката и техничките науки услов за современ одржлив развој на општеството и општината Битола, ноември 26, 2009, Битола, Република Македонија.
 19. Angelevska, B., Markoski, A., Estimation methods for road transport emissions: A review, 18th International symposium on electronics in traffic - ISEP, Ljubljana, Slovenia, March 29, 2010, (Proceedings - The role of ITS in the near future, R12).
 20. Krstanoski, N., Atanasova, V., Angelevska, B., Public transport on-call in the town of Bitola – possibilities for implementation, Third international conference “Towards a humane city”, Novi Sad, Serbia, 27-28 October, 2011, (Proceedings, pp. 83-89).
 21. Krstanoski, N., Atanasova, V., Angelevska, B., Toward sustainability in urban transport through development of cycling in the city of Skopje, Third international conference “Towards a humane city”, Novi Sad, Serbia, 27-28 October, 2011, (Proceedings, pp. 179-185).
 22. Angelevska, B., Markoski, A., Calculation of urban transport emissions: a case study for the town of Bitola, 31st Conference on transportation systems with international participation – Automation in transportation, KoREMA, Pula/Croatia-Milano/Italy, November 15-20, 2011 (Proceedings, pp.7-12).
 23. Angelevska, B., Markoski, A., Urban transport and air quality – case study for the town of Bitola - part I, The fourth international conference “Towards a humane city”, Transport in cities in Southeastern Europe, Novi Sad, 24-25 October, 2013, (Proceedings, pp. 235-241).
 24. Angelevska, B., Markoski, A., Urban transport and air quality – case study for the town of Bitola - part II, The fourth international conference “Towards a humane city”, Transport in cities in Southeastern Europe, Novi Sad, 24-25 October, 2013, (Proceedings, pp. 243-249).
 25. Angelevska, B., Markoski, A., Building an air quality management system – approaches and challenges, International may conference on strategic management, Bor, Serbia, 23-25 May 2014, (Proceedings, pp. 349-356).
Др. активности

Учество на работилници

 1. Технолошки парк Битола, Министерство за финансии и град Битола, Проекти за социо-економски развој од поголем размер, Компонента 1: Техничка помош за физибилити студија за развој на технолошки парк во Битола, An EU-funded project managed by the European Agency for Reconstruction, Битола, Република Македонија, 2003.
 2. Intereg III A programme, Greece-F.Y.R.O Macedonia, „Development of a knowledge network of educational and research Institutes active in environmental issues for the development of a common cooperation framework for the harmonization with EU legislation and knowhow transfer“, Laboratory methods for air pollution control, 16-19 May, 2007, Thessaloniki, Greece.
 3. Seventh framework programme of European commission, FP7, „Testing of innovative strategies for clean urban transport in European historical cities – RENNAISANCE“, Consortium meeting and workshop – A way to sustainable development of our cities, Veliko Trnovo, Bulgaria, 9-12 March, 2010, (презентација под наслов: First SUTP in Macedonia – lessons learnt).
 4. Seventh framework programme of European commission, FP7, „Transport EU-Western Balkan Network for Training, Support and Promotion of Cooperation in FP7 research activities - TransBonus”, Работилница 2nd National Ideas Generation Event, Машински факултет – Скопје, Р. Македонија, 16 април, 2010, (презентација на предлог-проект за FP7 програмата под наслов: Decision support system for assessment of road transport influences on air quality DESUS-ARTIQ).
 5. Seventh framework programme of European commission, FP7, „Transport EU-Western Balkan Network for Training, Support and Promotion of Cooperation in FP7 research activities - TransBonus”, Workshop for project proposal development for FP7 programme – Sustainable Surface Transport, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 07-09 July, 2010.
 6. Seventh framework programme of European commission, FP7, „Testing of innovative strategies for clean urban transport in European historical cities – RENNAISANCE“, Annual review meeting, Brussels, Belgium, 23-24 February, 2012.
 7. The World Bank Country Office, Inception workshop for transport sector work under the green growth and climate change programme in Macedonia, Skopje, Macedonia, May 22, 2012.

 

Учество на симпозиуми, конференции и форуми

 1. XII International scientific symposium, Traffic systems, 21-22 Аpril 2005, Opatija, Croatia.
 2. Balkan conference about asbestos, 18-20 June, 2010, Ohrid, Macedonia (activity in the project funded by European Union: Capacity building for banning and phasing out asbestos in West Balkan countries).
 3. CIVITAS Forum, Sustainable mobility and growth...achieving both, Annual conference, 27-29 September, Malmo, Sweden, 2010.
 4. Clean urban transport solutions for accession, pre-accession countries and the Western Balkans, 5-th RENAISSANCE Event – FP7 Project, 7-th of September, 2011, Skopje, Macedonia.
 5. Third international conference “Towards a humane city”, Novi Sad, Serbia, 27-28 October, 2011.
 6. „Интегриран одржлив менаџмент на околината со користење на систем за поддршка на одлучувањето“, македонско-албански форум, 10 ноември, 2011, Битола, Р. Македонија. 

 

Учество во проекти

 1. Seventh framework programme of European commission, FP7, „Testing of innovative strategies for clean urban transport in European historical cities“, Project acronym RENNAISANCE, Grant agreement no. 21912, Project coordinator Municipality of Perugia, Partner institution University “St. Kliment Ohridski” Bitola, 15.09.2008-15.09.2012, (team member).
 2. Сообраќајна студија на град Битола, Договор бр. 08-1124/1 од 03.06.2010, договорни страни Општина Битола и Технички факултет - Битола, 2010-2011, (член на тимот).
 3. INTERREG IIIA, Development of a knowledge network of educational and research institutes active in environmental issues for the development of a common cooperation framework, for the harmonization with EU legislation and know-how transfer, Faculty of Technical Sciences, St. Kliment Ohridski University – Bitola/CPERI-CERTH, Thessaloniki, Greece,  October/2006 – October/2007, (exchange researcher).