Следни испити

Јули/Август
П В С Ч П С Н
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
сите

Новости

25 Јуни 2020

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, 15.07.2020год. е неработен ден поради изборите, затоа испитите закажани на 15.07.2020год. се презакажуваат за 17.07.2020 год. во истите термини.

повеќе

19 Јуни 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од јунската испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

11 Јуни 2020

Почитувани студенти,
Ве информирам дека испитите по предметите Техничка механика/Механика I и Јакост на материјалите, ќе се одржат во закажаните термини според објавениот распоред, во просторија 9 (наместо предвидената просторија 205). Сакам уште еднаш да ви посочам дека право на полагање испит, согласно акредитираните елаборати на студиските програми, имаат само студентите кои навремено ќе ги достават програмските задачи и како потврда за тоа ќе добијат потпис во индексот. За оние кои комуницираат по електронски пат, програмските задачи треба да ги достават во електронска верзија до проф. Севде, а со право за полагање се стекнуваат по нејзино одобрување дека истите се точно изработени, (најдоцна 1 ден пред полагањето на испитот).

Со почит,
Проф. Бахтовска

повеќе

26 Мај 2020

На ден 04.06.2020година, (четврток), во 10.00 часот, ќе се одржи јавна online одбрана на докторската дисертација под наслов, „ПРИДОНЕС КОН ПОСТАПКИТЕ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВДОЛЖ УРБАНИ АРТЕРИИ - НАПРЕДЕН СТМ МОДЕЛ“, од кандидатот м-р Арлинда Рецај.
Лицата кои се заинтересирани да се вклучат на одбраната, да се обратат на ред.проф. д-р Никола Крстаноски, Претседател на Комисијата за одбрана, на следната електронска адреса: nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

повеќе

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Ред. проф. д-р Кире Поповски

prof. Dr Kire Popovski
Биографија

Биографија

Вонр. проф. д-р. Кире Поповски е роден на 24.07.1962 г. во Битола. Основно и средно образование завршил, со контунуиран одличен успех, во Битола. Во учебната 1981/82 г. се запишал на Техички факултет - Битола, машински смер. Истиот го завршил 1986 г. со дипломска работа по предметот "Мотори со внатрешно изгорување". Истата година се вработил во Р.О. "Раде Кончар" (подоцна А.Д. "Фринко") и работел како конструктор на амонијачни пумпи, компресори и вентили. Истовремено се запишал на Магистерски студии на Машинскиот факултет во Скопје каде и магистрирал во 1993 г. на насоката термотехника и термоенергетика на тема: "Емпириски модел на топлинските текови во оранжериски простор". Од ноември 1987 г. работи како асистент на Техичкиот факултет - Битола. Според Билтенот на Универзитетот во Битола бр. 75 од 30.09.1987 г. е избран за помлад асистент по предметите: Мотори со внатрешно согорување 1 и 2 и Компресори и компресорски постројки, кои се слушаат на Машинскиот отсек. Според Билтенот на Универзитетот во Битола бр. 109 од 31.12.1990 г. е избран за помлад асистент по предметите: Мотори со внатрешно согорување 1 и 2 и Компресори и компресорски постројки, кои се слушаат на Машинскиот отсек. Во 1993 г. магистрирал на насоката термотехника и термоенергетика на Машинскиот факултет во Скопје на тема: "Емпириски модел на топлинските текови во оранжериски простор". Истата, 1993 г., според Билтенот на Универзитетот “Св. Климент Охридски” од Битола бр. 139 од 29.10.1993 г. е избран за асистент по предметите: Мотори со внатрешно согорување 1 и 2 и Компресори и компресорски постројки, кои се слушаат на Машински отсек. Во 1995 г. според Билтенот на Универзитетот “Св. Климент Охридски” од Битола бр. 159 од 31.08.1995 г. е избран за асистент по предметите: Моторни возила 1 и 2, кои се слушаат на Сообраќајниот отсек. Во 1999 г. според Билтенот на Универзитетот “Св. Климент Охридски” од Битола бр. 204 од 7.09.1999 г. е избран за асистент по предметот: Транспортни системи и транспорт во цевки, кој за прв пат се предаваше на Машинскиот отсек. На 8.05.2003 г. успешно ја одбранил докторската дисертација со наслов “Топлиноизменувач со проширена површина за работни медиуми вода и воздух” на Машинскиот факултет - Скопје. Во 2003 г. според Билтенот на Универзитетот “Св. Климент Охридски” од Битола бр. 255 од 3.11.2003 г. е избран за доцент на Технички факултет - Битола. Во 2008 г. според Билтенот на Универзитетот “Св. Климент Охридски” од Битола бр. 305 од 1.04.2008 г. е избран за Вонреден професор на Технички факултет - Битола. Автор е на 59 објавени трудови (6 учебни помагала, повеќе рецензии на трудови и развојни проекти, стручни и научни трудови објавени во земјава и странство). Во ракопис има уште четири учебни помагала од областа на графиката и пријавено два стручно - научни труда во странство за кои се чека информација за нивно позитивно прифаќање. Член е на Друштвото на термичари на Република Македонија.

 

Одлука и реферат за избор

Книги

1. Popovski K. (1999). Praktikum po motori so vnatre{no sogoruvawe. Tehni~ki fakultet - Bitola, Bitola, Makedonija

2. Stojanovski V., Popovski K. (1999). Kompresori - zbirka na re{eni i ispitni zada~i. Tehni~ki fakultet - Bitola, Bitola, Makedonija.

3. Stojanovski V., Popovski K. (2004). Re{eni i ispitni zada~i po Transportni sistemi i transport vo cevki. Tehni~ki fakultet, Bitola, Makedonija.

4. Popovski K., (2005). Praktikum po motori S.V.S.- 1. Tehni~ki fakultet, Bitola, Makedonija.

5. Popovski K., (2005). Re{eni i ispitni zada~i po motori S.V.S. Tehni~ki fakultet, Bitola, Makedonija.

6. Mikarovska V., Popovski K., (2005). Motorni vozila: praktikum i re{eni zada~i. Tehni~ki fakultet, Bitola, Makedonija.

7. Popovski K., (2006). Oprema za grafi~ka podgotovka - redaktirani predavawa. Tehni~ki fakultet, Bitola, Makedonija.

8. Popovski K., (2006). Ma{ini i sistemi za grafi~ka dorabotka - redaktirani predavawa. Tehni~ki fakultet, Bitola, Makedonija.

9. Popovski K., (2007). Digitalno video - redaktirani predavawa . Tehni~ki fakultet, Bitola, Makedonija.

10. Popovski K., (2007). Kompozicija na multimedijalni proekti - redaktirani predavawa . Tehni~ki fakultet, Bitola, Makedonija.

Трудови и конф.

1.2. STRU^NA i nau^na AKTIVNOST 1.2.1. Во периодот од неговиот прв избор за помлад асистент до изборот на Доцент во 2003 г.  1. Поповски К. (1988). Една програма за пресметка  на  силите  кои  дејствуваат  врз клипниот механизам кај моторите со внатрешно изгорување, "Енергетика - 88" - Битола, Битола, Македонија. 2. Пановски С., Поповски К. (1990). Теоретско и експериментално истражување на  проточна  турбина од типот "Банки" со предлог на практично производство, НИП финасиран од РЗНД - Скопје 1987/90, Скопје, Македонија. 3. Шекерџи Д., Поповски К. (1988). Главен проект за инсталација на централно затоплување на ткаечницата "Битолатекс" во с. Магарево, со инсталирана снага  од 200 kW, Битола, Македонија. 4. Поповски К. (1989). Топлинско-техничка пресметка на топлински загуби  и  потребни грејни тела во "Електродистрибуција" - Битола, Битола, Македонија. 5. Шекерџи Д., Поповски К. (1989). "Главен проект за инсталација на централно затоплување  на  управната зграда на ГРО "Пелистер"  -  Битола,  со  инсталирана снага од 2х200 kW, Битола, Македонија. 6. Поповски К. И др. (1991). " Просторната, кадровската и материјалната опременост на факултетот за: испитување и атестирање на возила и приколки за основните услови на нивната приспособеност за патен сообраќај, Елаборат, Технички факултет - Битола, Битола, Македонија.  7. Вилос Е., Вилос И., Поповски К. (1993). Рецензија на изведбен проект на интерна бензиска пумпа во "Југотутун" - Демир Хисар, Технички факултет - Битола, Битола, Македонија.  8. Поповски К., Мојсовски А., Серафимов М. (1993). Промена на карактеристиките на  стаклени  прегради, IV советување на ДТМ-93, Машински факултет -  Скопје, Скопје, Македонија.  9. Поповски К. (1993). Емпириски модел на топлинските  текови  во  оранжериски  простор, Магистерски труд, Машински факултет - Скопје, Скопје, Македонија.10. Мијаковски И., Поповски К. (1994). Транспорт на сувозаситена и влажна пара по  долги  цевоводи, V симпозиум за теоретска  и  применета механика на Друштвото за механика на Република  Македонија, Охрид, Македонија.11. Поповски К. (1995). Мотори со внатрешно изгорување - 1 (решени примери), (интерна скрипта) Битола, Македонија.12. Мијаковски И., Поповски К. (1995). Компјутерска симулација на изборот на  редоследот  на  изолационите панели на ладилниците, V советување на ДТМ-95, Машински факултет - Скопје, Охрид, Македонија.13. Поповски К. (1995). Дополнителен проект на главниот  машински  проект  за  индустриски комбиниран ладилник, Технички факултет - Битола, Битола, Македонија.14. Поповски К. (1995). Програма и пресметка на тунел за смрзнување, Друштво за наука и  уметност - Битола, Битола, Македонија.15. Герамитчиоски Т., Митревски В., Поповски К. (1996). Примена на KLIPER и CAD при моделирање на машинските елементи со осврт на моделирање на фрикциона спојка, Прв конгрес на математичарите и информатичарите на Македонија, Охрид, Македонија.16. Поповски К., Мијаковски И., Митревски В. (1996). Компјутерска програма за нелинеарно програмирање, Прв конгрес на математичарите и информатичарите на Македонија, Охрид, Македонија17. Мијаковки И., Поповски К., (1996). Влијанието на дистрибутивните елементи врз распределбата на протекот на течност низ цевниот сноп кај хоризонталните цилиндрични разменувачи на топлина, Зборник на трудови на Техничкиот факултет - Битола, Битола, Македонија.18. Поповски К., Мијаковски И., (1996). Компјутерска пресметка за пресметка на разменувачите на топлина, Зборник на трудови на Техничкиот факултет - Битола, Битола, Македонија.19. Поповски К., Мијаковски И. Микаровска В. (1996). Еден начин на ориентационо одредување на некои од основните карактеристики кај моторите со внатрешно согорување, Зборник на трудови на Техничкиот факултет - Битола, Битола, Македонија.20. Микаровска В., Поповски К., Данев Д., Ќосевски М. (1996). Зависност на моментот на носење M [Nm] и коефициентот на триење m [-] од прирастот на температурата кај фрикционите спојки од моторните возила, Зборник на трудови на Техничкиот факултет - Битола, Битола, Македонија.21. Mitrevski V., Popovski K. (1997). Non-Linear Programming With Limit Gradient Method, Mathematical Model And Software, GAMM, Gesellschaft fur angewandte mathematik und mechanik e.V., Regensburg, Germany.22. Popovski K., Mitrevski V. (1997). Computer Program For Calculation Of The Coefficient Of The Total Heat Transfer At Lamella Heat - Transformers According To e-NTU Method, GAMM, Gesellschaft fur angewandte mathematik und mechanik e.V., Regensburg, Germany.23. Стојановски В., Поповски К. (1997). Компресори - збирка на решени и испитни задачи (интерна скрипта), Технички факултет - Битола, Битола, Македонија.24. Поповски К. (1997). Мотори СВС - решени и испитни задачи (интерна скрипта), Технички факултет - Битола, Битола, Македонија.25. Поповски К., Мојсовски А., Мијаковски И. (1997). Топлиноизменувач со проширена површина за работни медиуми вода и воздух, VI советување на ДТРМ, Машински факултет - Скопје, Охрид, Македонија.26. Stojanovski V., Popovski K. (1997). The kinematics and dynamics of reciprocating compressors. XXII Yugoslav congress of theoretical and applied mechanics, YUCTAM Vrnja~ka Banja ‘97, str. 224 - 228, Faculty of mechanical engineering university of Belgrade, Mathematical institute SANU, Belgrade, Yugoslavia.27. Поповски К. (1998). Практикум по мотори со внатрешно согорување. (интерна скрипта) Технички факултет - Битола, Битола, Македонија28. Мијаковски И., Поповски К. (1998). Влијанието на дистрибутивните елементи врз распределбата на протокот на вода низ цевките кај добошастите кондензатори. Зборник на трудови на Технички факултет - Битола, Битола, Македонија.29. Стојановски В., Поповски К. (1998). Компјутерски програм за кинематски и динамички дијаграми кај клипните компресори. Зборник на трудови на Технички факултет - Битола, Битола, Македонија.30. Поповски К. (1999). Практикум по мотори со внатрешно согорување. Технички факултет - Битола, Битола, Македонија31. Стојановски В., Поповски К. (1999). Компресори - збирка на решени и испитни задачи. Технички факултет - Битола, Битола, Македонија.32. Мијаковски И., Поповски К., Мијаковски В. (1999). Влијание на дистрибутивните елементи врз распределбата на протекот на вода низ цевниот сноп кај добошастите испарувачи. VII советување на ДТРМ-99, Машински факултет - Скопје, Охрид, Македонија.33. Поповски К. (1999). Температурно поле на ребро кај топлиноизменувачи со проширена површина. VII советување на ДТРМ, Машински факултет - Скопје, Охрид, Македонија.34. Поповски К., Мијаковски И. (2001). Губитоци на енергија од триење кај разгранетите водоводни мрежи. VIII советување на ДТРМ, Машински факултет - Скопје, Охрид, Македонија.35. Герамитчиоски Т., Митревски В., Поповски К. (2001). Првична анализа на влијателните параметри врз загревањето на полжавест запчест пар. Зборник на трудови, Технички факултет - Битола, Македонија.36. Мијаковски И., Поповски К., Мијаковски В. (2001). Влијание на влезните елементи врз распределбата на протокот на вода кај добошастите амонијачни испарувачи. Зборник на трудови, Технички факултет - Битола, Македонија.37. Мијаковски И., Поповски К., Мијаковски В. (2001). Проектирање на канали по методот на враќање на статичкиот притисок. Зборник на трудови, Технички факултет - Битола, Македонија.38. Поповски К., Мијаковски И., Мијаковски В. (2001). Компјутерска програма за хидраулична пресметка на разгранети водоводни мрежи. Зборник на трудови, Технички факултет - Битола, Македонија.39. Поповски К., Мијаковски И., Мијаковски В. (2001). Компјутерска програма за хидраулична пресметка на прстенасти водоводни мрежи. Зборник на трудови, Технички факултет - Битола, Македонија.40. Поповски К. (2003). Топлиноизменувач со проширена површина за работни медиуми вода и воздух. Докторска дисертација, Машински факултет - Скопје, Македонија.  1.2.2. Во периодот од неговиот избор за Доцент во 2003 г. до изборот во Вонреден професор 41. Стојановски В., Поповски К. (2004). Решени и испитни задачи по Транспортни системи и транспорт во цевки. Технички факултет, Битола, Македонија.42. Поповски К. (2004). Споредба на топлиноизменувачи со проширена површина според обликот на ребрата. IX советување на ДТРМ, Машински факултет - Скопје, Битола, Македонија.43. Поповски К., (2005). Практикум по мотори С.В.С.- 1. Универзитет "Св. Климент Охридски", Технички факултет, Битола, Македонија.44. Поповски К., (2005). Решени и испитни задачи по мотори С.В.С. Универзитет "Св. Климент Охридски", Технички факултет, Битола, Македонија.45. Микаровска В., Поповски К., (2005). Моторни возила: практикум и решени задачи. Универзитет "Св. Климент Охридски", Технички факултет, Битола, Македонија.46. Поповски К., (2005). Рецензија на трудот, “Фактори кои имаат влијание на квалитетот на издувната емисија кај Ото моторите”, за Зборник на трудови на Универзитетот "Св. Климент Охридски", Битола, Македонија.47. Поповски К., Поповски Љ. (2005). Геометриски големини и избор на топлиноизменувачи со ламели за работени медиуми вода и воздух. Зборник на трудови на Универзитетот "Св. Климент Охридски", Битола, Македонија.48. Nusev S., Popovski K., Pavlov B., (2005). Tehnologija za brzu i jeftinu proizvodnju livenih proizvoda sa temperaturom livenja od 538 oC, DEMI 2005, Banja Luka, Bosna i Hercegovina.49. Pavlov B., Nusev S., Popovski K., (2005). Izbor dinami~kih i matemati~kih modela ko~nica kod kranova, DEMI 2005, Banja Luka, Bosna i Hercegovina.50. Popovski K., Nusev S., Pavlov B., (2005). Matemati~ki prora~un lamelnih razmeniva~a toplote za radne medijume voda i vazduh, DEMI 2005, Banja Luka, Bosna i Hercegovina.51. Mijakovski V., Popovski K. (2005). Energy savings of a water pump with VFD in air conditioning systems, 12 simpozijum termi~ara SCG, Ma{inski fakultet u Univerziteta u Ni{u, Sokobanja, Srbija i Crna Gora. 52. Popovski K., Nusev S. (2006). Izbor razmenjiva~a toplote prema obliku rebara, 19 kongres o procesnoj industriji Procesing 2006, Beograd, Srbija.53. Nusev S., Popovski K. (2006). Primena silikonske gume u izradi kalupa za centrifugalno livenje, 19 kongres o procesnoj industriji Procesing 2006, Beograd, Srbija.    54. Popovski K., Nusev S., Pavlov B., (2007). Proracun koeficijenta konvenktivnog prelaza toplote sa rebara na okolininu ar i faktora prelaza toplote ja kod lamelastih razmenjivaca toplote, DEMI 2007, Banja Luka, Bosna i Hercegovina.55. Popovski K., Mitrevski V., (2007). Matematički model i kompjuterski program za proračun lamelastih razmenivača toplote, 20 kongres o procesnoj industriji Procesing 2007, Beograd, Srbija.56. Popovski K. (2007).Matematicki model i kompjuterski program za proracun prstenastih vodovodnih mreza, Vodovod i kanalizacija 2007, 28 Strucno - naucni skup za medzunarodnim ucescem, Savez inzinjera i tehnicara Srbije, Tara, Srbija.57. Popovski K. (2007). Matematicki model i kompjuterski program za proracun razgranetih vodovodnih mreza, Vodovod i kanalizacija 2007, 28 Strucno - naucni skup za medzunarodnim ucescem, Savez inzinjera i tehnicara Srbije, Tara, Srbija.58. Поповски К. (2007). Рецензија на развојно - иновацискиот проект за Министерство за образование и наука на Република Македонија, Скопје, Македонија.59. Поповски К. (2007). Рецензија на развојно - истражувачки проект за Министерство за образование и наука на Република Македонија, Скопје, Македонија.