Следни испити

Јули/Август
П В С Ч П С Н
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
10111213141516
сите

Новости

25 Јуни 2020

СООПШТЕНИЕ

Почитувани студенти, 15.07.2020год. е неработен ден поради изборите, затоа испитите закажани на 15.07.2020год. се презакажуваат за 17.07.2020 год. во истите термини.

повеќе

19 Јуни 2020

Им се соопштува на студентите дека испитите кај ред.проф.д-р  Марија Маленковска Тодорова во двата термини од јунската испитна сесија ќе се одржат на Технички факултет Битола, просторија 9.

ред.проф.д-р Марија Маленковска Тодорова

повеќе

11 Јуни 2020

Почитувани студенти,
Ве информирам дека испитите по предметите Техничка механика/Механика I и Јакост на материјалите, ќе се одржат во закажаните термини според објавениот распоред, во просторија 9 (наместо предвидената просторија 205). Сакам уште еднаш да ви посочам дека право на полагање испит, согласно акредитираните елаборати на студиските програми, имаат само студентите кои навремено ќе ги достават програмските задачи и како потврда за тоа ќе добијат потпис во индексот. За оние кои комуницираат по електронски пат, програмските задачи треба да ги достават во електронска верзија до проф. Севде, а со право за полагање се стекнуваат по нејзино одобрување дека истите се точно изработени, (најдоцна 1 ден пред полагањето на испитот).

Со почит,
Проф. Бахтовска

повеќе

26 Мај 2020

На ден 04.06.2020година, (четврток), во 10.00 часот, ќе се одржи јавна online одбрана на докторската дисертација под наслов, „ПРИДОНЕС КОН ПОСТАПКИТЕ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВДОЛЖ УРБАНИ АРТЕРИИ - НАПРЕДЕН СТМ МОДЕЛ“, од кандидатот м-р Арлинда Рецај.
Лицата кои се заинтересирани да се вклучат на одбраната, да се обратат на ред.проф. д-р Никола Крстаноски, Претседател на Комисијата за одбрана, на следната електронска адреса: nikola.krstanoski@uklo.edu.mk

повеќе

14 Април 2020

На ден 15.04.2020г.(среда) ќе се изврши јавна online одбрана на дипломска на кандидатот Анастасија Крстевска со почеток во 14 часот со примена на алатката ZOOM.

Ментор на одбраната е ред.проф.д-р Силвана Ангелевска,додека претседател на комисија е вонр .проф.д-р Иво Кузманов.

повеќе

26 Март 2020

Информација за onine настава по предметите кај проф. д-р Ратка Нешковска:

Почитувани студенти, на вашите e-mail адреси, според податоците од iknow системот за студентите кои запишале или презапишале предмет кај проф. д-р Ратка Нешковска во летниот семестар во учебната 2019/20 год. добивте податоци за термините, начинот и алатките за online наставата. Но, заради евентуални пропусти и нецелосни податоци за студентите или нивните e-mail адреси, ве замолувам добиената порака да ја споделите и во вашите групи на facebook, кои верувам дека ги имате. 

Со почит,
Проф. д-р Ратка Нешковска

повеќе

24 Март 2020

Известување за студентите кои имаат запишано предмет и/или предмети кај вонр. проф. д-р. Иво Кузманов.

Почитувани студенти, како што и најголем дел од Вас веќе се информирани од моја страна, согласно настанатата ситуација за предметите: Производствен Менаџмент, Интегрирани Менаџмент Системи и Тотално Управување со квалитет се креирани групи за едноставен проток на информации. Започнувајќи од 16.03.2020 година секој Понеделник и Среда ќе се реализираат Online посетни часови, за што како професор комплетно ќе бидам достапен online на својот мејл ivo.kuzmanov@tfb.uklo.edu.mk, во веќе креираните групи, на својот мобилен телефон 075 295 478, како и преку конференциски повик со апликацијата ZOOM во периодот од 11 – 12.30. Секако стојам на располагање и во останатиот период. Започнувајќи од 27.03.2020 година согласно договорот ќе започне и реализација на online настава со помош на апликацијата ZOOM за која веќе и информации се споделени во соодветните групи. Сепак ги замолувам и сите останати студенти кои евентуално не ме контактирале до сега тоа да го направат преку мејл со цел да бидат додадени во online групите и соодветно да добиваат информации, а секако и да присуствуваат на идни online предавања.

Со почит, Иво Кузманов

повеќе

22 Март 2020

Почитувани студенти кои во летниот семестар 2020 ги слушате предметите Технологии на печатење (ГИД) и Основи на инженерство (ГИД и ИИМ) кај вонр. проф. Д-р Роберто Пашиќ. Креиран е youtube канал на кој ќе ги организирам on-line предавањата по овие предмети. Бидејки каналот има private карактер, кон истиот ќе можат да пристапат само студентите кои ги имаат запишано овие предмети. Ве молам најдоцна до понеделник 23.03.2020 на мојата емаил адреса roberto.pasic@uklo.edu.mk да испратите ваши податоци: име и презиме, отсек, број на индекс, предмет и ваша емаил адреса како би ви дозволил пристап.

YOUTUBE канал UC2JJ6jHxlb8Bkz4Jd5GjseA 

повеќе

18 Март 2020

Предавања по МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2

Почитувани студенти од машински отсек 4 семестар - 2 година, во прилог се предавањата по предметот МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ 2, кај Ред.проф.д-р Тале Герамитчиоски.

Машински елементи 2 - прв дел

Машински елементи 2 - втор дел

повеќе

14 Февруари 2020

Почитувани студенти,

во прилог е распоред за настава за летен семестар 2019/2020. само за задолжителните предмети.
За изборните предмети ќе се договорите со предметните наставници.
Ви посакуваме успех и среќa во учењето.


Распоред на настава за летен семестар 2019/2020г.

повеќе

29 Јануари 2020

Почитувани студенти,

испитите кај проф.д-р.Благоја Стеваноски: Обновливи извори на електрична енергија и Планирање и експлоатација наЕЕС,

закажани не 05.02.2020г. се презакажуваат за 07.02.2020г. во 10ч.

повеќе

22 Јануари 2020

Почитувани студенти,

Уписите за летен семестар 2019/2020 год. започнуваат на 27.01.2020 год. и завршуваат на 21.02.2020 год.

Потсетуваме дека студентите во прва година задолжително треба да направат систематски преглед за да можат да го извршат уписот.

Со почит,

Технички факултет - Битола

повеќе

20 Јануари 2020

Почитувани студенти,

има промена на испитите во Јануарска испитна сесија, и тоа:

Д-р Соња Чаламани - Среда 12.02.2020г. во 12h

Д-р Светлана Мијаковска - Четврток 13.02.2020 во 12h 

Распоред на испити во Јануарска испитна сесија 

повеќе

13 Јануари 2020

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јануарска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јануарска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 14.01.2020 до 17.01.2020г.

повеќе

18 Ноември 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Ноемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Ноемвриска  испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 19.11.2019 до 22.11.2019г.

повеќе

08 Ноември 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е распоред на испити во Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

Ноемвриска испитна сесија 2019/2020г.

повеќе

14 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Конечна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Конечна ранг листа

повеќе

14 Октомври 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 18.10.2019год (петок). Потоа ќе се плаќа казна од 500ден.

повеќе

08 Октомври 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Четврт уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

06 Октомври 2019

Почитувани студенти,

во прилог е корегиран распоред за зимски семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20

повеќе

03 Октомври 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за четврт уписен рок 2019-2020.

повеќе

01 Октомври 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава зимски семестар за академската 2019-20год.

Распоред за настава за Прв семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Трет семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Петти семестар 2019/20г.

Распоред за настава за Седми семестар 2019/20г.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани студенти,

При уписот има ставка за осигурување од 100ден. Оние студенти кои извршиле упис може да уплатат во текот на наредната недела.

повеќе

27 Септември 2019

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2019 (вторник) во 10,00 часот во Свечената сала во факултетот (уч.9). Со овој чин започнува Новата академска 2019/20 година. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

27 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во трет уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во трет уписен рок

повеќе

25 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Трет уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

23 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за трет уписен рок 2019-2020

повеќе

20 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во втор уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во втор уписен рок

повеќе

18 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола во Втор уписен рок.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

17 Септември 2019

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет ќе започнат од 23.09.2019 год.

Дополнителни информации ќе бидат објавени на веб страната и во службите за студентски прашања.

повеќе

12 Септември 2019

Почитувани,

Во прилог е

Дополнителен конкурс за втор уписен рок 2019-2020.

повеќе

06 Септември 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за летен семестар во  распоредот во Септемвриска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 24. 09. 2019 во 10 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

06 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Решение за прием во прв уписен рок на студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Решение за прием во прв уписен рок

повеќе

03 Септември 2019

Почитувани кандидати,

Во прилог е Прелиминарна ранг листа на примени кандидати за студенти во учебната 2019/20г. на Технички факултет-Битола.

Прелиминарна ранг листа 

повеќе

27 Август 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е

Распоред на испити за Септемвриска испитна сесија 2019год.

повеќе

26 Август 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Септемвриска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Септемвриска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 27.08.2019 до 04.09.2019г.

повеќе

16 Јули 2019

Конкурс за упис во прв, втор и трет циклус на студии на УКЛО – Битола во академската 2019/2020

Конкурс за упис на прв циклус на студии во академската 2019-2020 

Конкурс за упис на втор циклус на студии во академската 2019-2020

Конкурс за упис на трет циклус на студии во академската 2019-2020

Online пријавување за упис во прва година на Технички факултет - Битола

повеќе

24 Јуни 2019

Почитувани,

Ве информирани дека на 25.06.2019 год. (втроник) во 11 часот ќе се одржи свечено доделување на дипломи за I и II циклус во Амфитеатарот на факултет.

Ве покануваме да присуствувате на оваа свечена пригода.

повеќе

18 Јуни 2019

Успешно завршен мултидисциплинарниот проект „Укло за заедницата“.

повеќе

07 Јуни 2019

Почитувани студенти,

Во прилог е Распоредот на испити за Јунска сесија 2019.

повеќе

31 Мај 2019

Почитувани студенти,

електронското пријавувањето на испитите во Јунска испитна сесија е започнато.

Доставувањето на пријави за испитите во Јунска испитна сесија кај референтите ќе се одвива од 05.06.2019 до 12.06.2019.

повеќе

20 Мај 2019

Почитувани,

Во прилог се дадени листите за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола, како и листа за запишани студенти во летен семестар 2018-19.

Листа за избор на членови на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа за избор на претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Листа на запишани студенти во летен семестар 2018-19.

повеќе

09 Мај 2019

Се информираат студентите на Технички факултет - Битола, дека на ден 13.05.2019 год. (понеделник), со почеток во 11 ч, во просторија 205, ќе се одржи средба со членови на Универзитетската комисија за самоевалуација, со кои студентите ќе може да поразговараат за условите на студирање, проблемите и предизвиците со кои се среќаваат. Ве молиме за што помасовно присуство. Во овој период, студентите ќе бидат ослободени од настава. Комисија за самоевалуација при ТФБ

повеќе

02 Мај 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола распиша оглас за избор на членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Огласот може да го проследите на следниот линк.

повеќе

25 Април 2019

Почитувани,

Деканатот на Технички факултет - Битола донесе одлука за распишување на избори за членови и претседател на студентско собрание на Технички факултет-Битола.

Одлуката може да ја проследите на следниот линк.

повеќе

24 Април 2019

Повик за студентите од УКЛО:

Економски Факултет Прилеп и Технички Факултет Битола

1. Водители на финалниот настан и

2. Волонтери за логистички менаџмент

3. Уметничко учество

повеќе

10 Април 2019

Почитувани студенти,

во прилог е конечниот распоред за априлска сесија 2018/2019.
Ве молам пријавите ги вашите испити во студентски прашања во периодот од 15 до 17 април 2019. Оваа сесија за сите испити се уплаќаат по 300 денари.

 Распоред за априлска сесија 2018/2019.повеќе

01 Март 2019

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Технички факултет ќе се одвиваат без надоместок заклучно со вторник (05.03.2019год.)

Од среда (06.03.2019год.) уписите ќе бидат со надоместок.

повеќе

18 Февруари 2019

Почитувани студенти,

направени се промени во Распоредот за настава летен семестар 2018-19год.

повеќе

15 Февруари 2019

Почитувани студенти,

објавен е распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

Распоред за настава летен семестар за академската 2018-19год.

повеќе

01 Февруари 2019

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите дека уписите за летен семестар ќе започнат од Среда 06.02.2019 год.

повеќе

28 Јануари 2019

СООПШТЕНИЕ

Им се соопштува на студентите дека има промена на термините за полагање испити за зимски семестар во  распоредот во Јануарска сесија за следните професори: 

 1.      Ред. проф. д-р Елизабета Бахтовска  на 31. 01. 2019 во 12 часот училна 205 Вонр. проф. д-р Севде Ставрева

 2.      Вонр. проф. д-р Соња Чаламани на 07. 02. 2019 во 12 часот училна 205 

ИСПИТИТЕ СЕ ПРЕЗАКАЖУВААТ ЗАРАДИ СОВПАЃАЊЕ.

повеќе

21 Јануари 2019

Се известуваат студентите дека пријавувањето на испити за Јануарска испитна сесија, се продолжува до Петок 25.01.2019 год.

повеќе

10 Јануари 2019

Почитувани студенти,

Срекна  Нова 2019 Година и многу здравје, среќа и успех.
Во прилог е годишен распоред на испити за јануарска, јунска и септемвриска сесија.
ПРИЈАВУВАЊЕТО НА ИСПИТИ ЗА ЈАНУАРСКА СЕСИЈА Е ОД 14 ДО 18 ЈАНУАРИ 2019. ЗАДОЛЖИТЕЛНО ПРИЈАВУВАЊЕ И ВО iKnow  СИСТЕМОТ.
Оваа сесија се уплаќа по 300 денари за испити од летен семестар. Административна такса од 50 денари се уплаќа за сите испити.

повеќе

31 Декември 2018

Почитувани,

информирајте се  за ПРЕЛИМИНАРЕН ПОВИК за изразување интерес за мобилност во рамките на ERASMUS+ Програмата за Академска 2019/2020, на следниот ЛИНК.

повеќе

30 Ноември 2018

Се известуваат студентите запишани на ВТОРИОТ ЦИКЛУС на студиската програма СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ дека за реализација на наставата на задолжителниот предмет МАТЕМАТИЧКИ МЕТОДИ ВО СООБРАЌАЈОТ се закажани следните термини:
07.12.2018 во 12:00 h
14.12.2018 во 12:00 h
21.12.2018 во 12:00 h
28.12.2018 во 12:00 h
05.01.2019 во 12:00 h
12.01.2019 во 12:00 h
Наставата ќе се изведува во КАБИНЕТ број 4.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани, објавен е Четврт уписен рок за II циклус на студии и Трет уписен рок за III циклус на студии.

Пријавување за II циклус е на 12.11.2018 и 13.11.2018, а уписот е на 20.11.2018.

Пријавување за III циклус е на 12.11.2018, 13.11.2018 и 14.11.2018, а уписот е на 23.11.2018.

повеќе

08 Ноември 2018

Почитувани студенти објавена е распоредот за Ноемвриска испитна сесија.

Распоред на испити за Ноемвриска испитна сесија.

повеќе

07 Ноември 2018

Почитувани студенти, во прилог ви е даден 

Конкурс за стипендија од Програмата за пракса на германското стопанство
Конкурсот е отворен до 13 ноември
Може да аплицирате онлајн на страната: 


https://www.djindjic-stipendienprogramm.de/


Стипендирана пракса по струка во Германија, која воедно трае од три до шест месеци. Наменета е за студенти од трета и четврта година додипломски студии, мастер студии и докторски студии.

Информации може да најдете и овде.

 

повеќе

07 Ноември 2018

 

Одлука за прием на кандидати за Втор циклус студии по Сообраќајно-транспортно инженерство во учебната 2018/2019.

повеќе

31 Октомври 2018

Почитувани, на 06.11.2018 год. од 17-20 часот, на Технички факултет – Битола ќе се одржи презентација на тема Фотоволтаични Системи - Сите Одговори На Едно Место (Битола), организирана од  Ротари Клуб „Битола„ и „Широк сокак„, Технички факултет-Битола, Ефикс Електрикал.

Презентацијата и влезот се слободни.

Регистрација за присуство: info@efixelectrical.com.mk

Име и презиме, тел. број и електронска адреса.

повеќе

30 Октомври 2018

 Одлука за прием на кандидати на III циклус студии на Технички факултет во Вториот уписен рок 2018/19.

повеќе

12 Октомври 2018

Се известуваат студентите дека уписите за сите отсеци на Техничкиот факултет, ќе се вршат без казна заклучно со 17.10.2018год (среда).

повеќе

09 Октомври 2018

Почитувани студенти, во продолжение е да даден

О Г Л А С за доделување стипендии за студенти на Техничкиот факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“, Битола.

повеќе

06 Октомври 2018

Информација за студентите на Втор циклус студии Сообраќај и транспорт

УПИСИТЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ ГО ПРЕЗАПИШУВААТ ЗИМСКИОТ СЕМЕСТАР НА ВТОР ЦИКЛУС АКАДЕМСКИ СТУДИИ СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ, ќе започнат на 15.10.2018 год.

повеќе

03 Октомври 2018

Почитувани студенти, објавен е распоредот за настава за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за настава за академска 2018/2019.

повеќе

02 Октомври 2018

 

 

повеќе

01 Октомври 2018

Дополнителен конкурс за прв циклус студии - четврт уписен рок
(За кандидати со државна матура, со завршен испит или училишна матура. Пријавување на 03.10.2018 год.)

Конкурсот е даден на следниот линк.

повеќе

28 Септември 2018

Почитувани студенти,  објавен е распоредот за настава за Прв семестар за академската 2018/2019 за сите студиски програми. 

Распоред за Прв семестар за академска 2018/2019.повеќе

26 Септември 2018

Се покануваат сите нови студенти кои се запишаа во прва година на Технички факултет во Битола да присуствуваат на ПРВИОТ АКАДЕМСКИ ЧАС кој ќе се одржи на 01. 10. 2018 во 11,00 часот во Свечената сала во факултетот. Со овј чин започнува Новата академска 2018/19 година, а новите студенти1 стануваат академски граѓани на Република Македонија. 

Ви посакуваме многу среќа и успешно студирање.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат сите студенти од втора, трета и четврта година, кои ќе вршат упис на зимскиот семестар во академската 2018/19, претходно, МОРА, задолжително да ја пополнат студентската анкета која им е достапна во нивното електронско досие.

             Во спротивно, нема да можат да го спроведат уписот.

повеќе

20 Септември 2018

Се известуваат студентите дека уписите за II, III и IV година за студентите од сите отсеци на Техничкиот факултет (Електротехнички, Машински, Сообраќај и транспорт, Индустриски менаџмент, Графички) ќе се вршат од 24.09.2018 год.

повеќе

15 Јануари 2018

За студентите од прв, втор, трет, четврт и петти семестар задолжително пријавување на испитите за јануарска сесија преку iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Ред. проф. д-р Илиос Вилос

prof. Dr Vilos Ilios


Основна литература:

Кабинет 309 Локал 169 Дир. телефон + 389 47 207 769 Email vilos.ilios@uklo.edu.mk Консултации
Биографија

Д-р. ИЛИОС ВИЛОС
Дипломиран градежен инженер
Редовен професор на Технички факултет Битола

Д-р. Илиос Вилос роден е 08.02.1962 год. во Битола. Основно училиште и гимназија (математичко-физичка насока во гимназија „Јосип Броз – Тито") завршил во Битола. Во 1980/81 е упатен на отслужување на воениот рок. Во 1981/82 се запишал на Градежниот факултет во Скопје. Во учебната 1982/83 бил демонстратор по предметот Техничка механика.
Студиите на Градежниот факултет – конструктивна насока ги завршува на 30.04.1986 со просечна оцена 9,17 и со додипломска работа со наслов „Анализа на ротационо симетрични лушпи со методот на конечни елементи".
Во учебната 1987/88 се запишува на постдипломските студии на конструктивната насока на Градежниот факултет во Скопје. Постдипломските студии ги завршува на 11.07.1994 со магистерска тема „Моделирање и анализа на гумата и гумоликите материјали со методот на конечни елементи" со што се стекнува со звањето магистер на технички науки.
На 22.12.2006 на Техничкиот факултет во Битола со одбраната на дисертсацијата „Прилог кон истражувањето на граничната носивост на врска со челична плоча и високовредни завртки од челични конструкции" се стекнува со звањето доктор на технички науки.

СТЕПЕНИ НА ОБРАЗОВАНИЕ

Дипломиран градежен инженер – додипломска работа на тема „Анализа на ротационо симетрични лушпи со методот на конечни елементи", Градежен факултет Скопје 1986

Магистер на технички науки – магистерска работа на тема „Моделирање и анализа на гумата и гумоликите материјали со методот на конечни елементи", Градежен факултет Скопје 1994

Доктор на технички науки – докторска дисертација на тема „Прилог кон истражувањето на граничната носивост на врска со челична плоча и високовредни завртки од челични конструкции", Технички факултет Битола 2006

ДВИЖЕЊЕ ВО СТРУКАТА
РАБОТНО ИСКУСТВО

1986 август - 1988 февруар
Инженер за надзор во секторот за развој во ХМС Стрежево Битола

1988 февруар – 1992 октомври
Помлад асистент по предметите Техничка механика, Јакост на материјали, Еластичност и пластичност на Градежен факултет Скопје

1992 октомври – 2004 февруар
Помлад асистент а потоа и Асистент по предметите Механика, Јакост на материјали и Челични конструкции на Технички факултет Битола

2004 февруар – 2006 септември
Директор на ЈП Стрежево именуван од владата на Република Македонија

2007 до денес
Доцент на Технички факултет Битола по група предмети Градежни материјали, Градежни конструкции во ниско и високо градба, Припрема за печатење и ДТП и Нацртна геометрија

2012 до денес
Вонреден професор на Технички факултет Битола по група предмети Градежни материјали, Градежни конструкции во ниско и високо градба, Припрема за печатење и ДТП и Нацртна геометрија

 

Одлука и реферат за избор

 

НАСТАВНА ДЕЈНОСТ

Од изборот за доцент на Технички факултет Битола, изведувам настава на првиот циклус на студии по предметите:

Нацртна геометрија
Од зимскиот семестар во учебната 2006/2007 изведувам настава по предметот Нацртна геометрија на VI-1 степен на Сообраќајниот отсек. На истиот отсек изведувам настава по предметот на четиригодишните студии како изборен предмет (до нивно укинување од наставната програма).

Железнички пруги
Железнички јазли
Во истиот период 2006/2007 на железничката насока од Сообраќајниот отсек изведувам настава по предметите Железнички пруги и Железнички јазли.

Компјутерски вештини
Комунална инфраструктура
Со воведувањето на тригодишните стручни студии од зимскиот семестар 2007/2008 изведувам настава по предметите Компјутерски вештини и Комунална инфраструктура.

Дигитално цртање
Од зимскиот семестар во учебната 2007/2008 изведувам настава по предметот Дигитално цртање на Графичкиот отсек.

Дигитално сликање
Од зимскиот семестар во учебната 2009/2010 изведувам настава по предметот Дигитално сликање на Графичкиот отсек.

Графички дизајн
Од летниот семестар во учебната 2010/2011 изведувам настава по предметот Графички дизајн на Графичкиот отсек.

Апликативен софтвер
Од зимскиот семестар во учебната 2007 до денес изведувам настава по предметот Апликативен софтвер на четиригодиошните студиски програми на отсеците: Сообраќаен отсек – Сообраќајно транспортно инженерство, Машински отсек - студиска програма Машинство и тригодишни студии по Енергетика, Графички отсек – Графичко инженерство, Отсек за менаџмент – Индустриски менаџмент, Електротехнички отсек – Електроенергетски системи.

Основи на градежништво
Од 2008 изведувам настава по предметот Основи на градежништво на заедничките интердисциплинарни студии по Информатика и техничко образование на Техничкиот и Педагошкиот факултет во Битола.

Одбрани поглавија од теорија на еластичност и пластичност
МКЕ во инженерска пракса
На вториот циклус на студии на машинскиот отсек вклучен сум во следните предметни комисии за реализација на наставата по предметите Одбрани поглавија од теорија на еластичност и пластичност заедно со ред.проф. Дејан Трајковски, МКЕ во инженерска пракса заедно со ред.проф. Тале Герамитчиоски.

ЧЛЕНСТВО ВО ПРОФЕСИОНАЛНИ ЗДРУЖЕНИЈА И АСОЦИЈАЦИИ

• Член на Друштво за Механика на Македонија (ДММ)

• Член на Македонски Комитет за Големи Брани (МКГБ),
член на претседателство на комитетот 2005-2009)

• Член на Друштво на Градежни Конструктори на Македонија (ДГКМ)
2005 септември избран за потпретседател на друштвото
2009 – 2013 реизбран за потпретседател на друштвото
Моментално член на надзорен одбор на друштвото

• Член на Комора на овластени архитекти и овластени инженери на Република Македонија од нејзиното основање 2005 до денес.
Член на Собранието на Комора на овластени архитекти и овластени инженери на Република Македонија од нејзиното основање 2005 до 2012 (Собранието брои 65 членови и околу 7000 овластени инженери).

• Член на Германско друштво за применета математика и механика "Gesellschaft fur Angewandate Mathematik und Mechanik." (GAMM)

• Член на Европското друштво за механика "European Mechanics Society" (EUROMECH)

ПРОФЕСИОНАЛНИ ЛИЦЕНЦИ И ОВЛАСТУВАЊА

1. ОВЛАСТУВАЊЕ А за ПРОЕКТИРАЊЕ НА ГРАДБИ КАКО ОДГОВОРЕН ПРОЕКТАНТ од Градежништво. Овластување бр. 2.0365 издадено од Комора на овластени архитекти и овластени инженери, Скопје 2009

2. ОВЛАСТУВАЊЕ Б за ПРОЕКТИРАЊЕ НА ГРАДБИ КАКО ОДГОВОРЕН ПРОЕКТАНТ од Градежништво. Овластување бр. 2.0365 издадено од Комора на овластени архитекти и овластени инженери, Скопје 2009

3. ОВЛАСТУВАЊЕ А за НАДЗОР НАД ИЗВЕДУВАЊЕ НА ГРАДБИ од Градежништво. Овластување бр. 2.0365 издадено од Комора на овластени архитекти и овластени инженери, Скопје 2009

4. ОВЛАСТУВАЊЕ Б за НАДЗОР НАД ИЗВЕДУВАЊЕ НА ГРАДБИ од Градежништво. Овластување бр. 2.0365 издадено од Комора на овластени архитекти и овластени инженери, Скопје 2009

5. ОВЛАСТУВАЊЕ А за РЕВИЗИЈА НА ПРОЕКТНА ДОКУМЕНТАЦИЈА од Градежништво. Овластување бр. 2.0365 издадено од Комора на овластени архитекти и овластени инженери, Скопје 2009

6. ОВЛАСТУВАЊЕ Б за РЕВИЗИЈА НА ПРОЕКТНА ДОКУМЕНТАЦИЈА од Градежништво. Овластување бр. 2.0365 издадено од Комора на овластени архитекти и овластени инженери, Скопје 2009

7. ОВЛАСТУВАЊЕ ЗА ЕНЕРГЕТСКИ КОНТРОЛОРИ УП1 03-17/15 издадено од Агенција за енергетика на Република Македонија, Скопје 2015

8. ОГРАНИЧЕНО ОВЛАСТУВАЊЕ ОД ОБЛАСТ: ГРАДЕЖНИШТВО за проценка на вредноста на претпријатијата со општествен капитал. Овластување бр.041 Агенција на Р.М. за транформација на претпријатијата со општествен капитал, Скопје 1994 год.

ДРУГИ ПРОФЕСИОНАЛНИ АНГАЖМАНИ

1. Член на Одборот за контрола на материјално – финансиско работење на ЈП за одржување на магистралните и регионалните патишта „МАКЕДОНИЈАПАТ" Скопје, со решение на влада на Р.М. бр. 17/1097/1 од февруар 2013 год.

2. Член на Одбор за урбанизам и заштита на животната средина на Советот на општина Битола со решение на Совет на општина Битола бр. 07-823/4 од 2000 год.

3. Член на Комисија за изработување низвештаи по стручните расправии и јавните анкети за урбанистичките планови и документации што ги донесува Општина Битола, со решение на Совет на општина Битола бр. 07-1107/8 од 28.11.2001 год.

НАГРАДИ И ПРИЗНАНИЈА

1. ПРИЗНАНИЕ ЗА ПОСЕБНО ОСТВАРУВАЊЕ ВО ГРАДЕЖНОТО КОНСТРУКТОРСТВО ВО 2006-тата година за научноистражувачкиот труд – докторска дисертација „ПРИЛОГ КОН ГРАНИЧНАТА НОСИВОСТ НА ВРСКА СО ЧЕЛИЧНА ПЛОЧА И ВИСОКОВРЕДНИ ЗАВРТКИ ОД ЧЕЛИЧНИ КОНСТРУКЦИИ" Признание на ДРУШТВОТО НА ГРАДЕЖНИТЕ КОНСТРУКТОРИ НА МАКЕДОНИЈА

УЧЕСТВО ВО КОМИСИИ ЗА ДОКТОРСКИ И МАГИСТЕРСКИ ТРУДОВИ

1. Член на комисија за оценка и одбрана на докторската дисертација ДЕТЕКЦИЈА НА РАНИ ОШТЕТУВАЊА НА ЗАПЦИ КАЈ ПЛАНЕТАРНИ ЗАПЧЕНИЦИ СО АНАЛИЗА НА ВИБРАЦИИТЕ на кандидатот Д-р. Љупчо Трајчевски дипл. маш. инж., Технички факултет Битола, Јули 2008 год.

2. Член на комисија за оценка и одбрана на докторската дисертација СИМУЛАЦИСКИ МОДЕЛ НА ДИНАМИКАТА НА ВОЗИЛА ПРИ СУДАРИ на кандидатот Д-р. Зоран Јошевски дипл. сооб. инж., Технички факултет Битола, Јуни 2012 год.

3. Член на комисија за оценка и одбрана на докторската дисертација ГИС МОДЕЛИРАЊЕ ЗА СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ НА РАЗВОЈОТ НА УРБАНАТА СРЕДИНА на кандидатот Д-р. Сашко Мартиновски, Економски факултет Прилеп, Јуни 2013 год.

4. Член на комисија за оценка на подобноста на темата и одбрана на магистерски труд на кандидатот Иван Ангелин дипл. град. инж. Технички факултет Битола, Ноември 2010 год.

5. Член на комисија за оценка на подобноста на темата на магистерски труд на кандидатот Зоран Гацовски дипл. маш. инж. Технички факултет Битола, Мај 2011 год.

6. Член на комисија за оценка на подобноста на темата на магистерски труд на кандидатот Бисерка Цветковска Крстевска дипл. град. инж. Технички факултет Битола, Јуни 2011 год.

7. Член на комисија за оценка на подобноста на темата и одбрана на магистерски труд на кандидатот Александар Нечоски дипл. сооб. инж. Технички факултет Битола, Ноември 2010 год.

8. Член на комисија за оценка на подобноста на темата и одбрана на магистерски труд на кандидатот Гредоска Наташа дипл. сооб. инж. Технички факултет Битола, Февруари 2015 год.

9. Член на комисија за оценка на подобноста на темата и одбрана на магистерски труд на кандидатот Ана Караманди дипл. граф. инж. Технички факултет Битола, Април 2016 год.

ОБЈАВЕНИ НАУЧНИ ТРУДОВИ

1 И. Вилос, Љ. Лазаров, „МЕТОД НА ИНТЕРАЦИЈА СО ПОДПРОСТОР НА СОПСТВЕНИ ВЕКТОРИ ЗА ОПРЕДЕЛУВАЊЕ НА ДИНАМИЧКИТЕ КАРАКТЕРИСТИКИ НА КОНСТРУКЦИИ", 19 Југословенски Конгрес за теориска и применета механика, Охрид 1990 год.
2 А. Спасов, И. Вилос, „ОСВРТ НА ТЕХНИЧКИТЕ НОРМАТИВИ ОД ПРАВИЛНИКОТ ЗА БЕТОН ПРИГОТВЕН СО ПРИРОДЕН И ВЕШТАЧКИ ЛЕСЕН АГРЕГАТ", 5-ти симпозиум на ДГКМ, Охрид 1991, уводен реферат.
3 И. Вилос, М. Гугуловски, А. Спасов, „ПРОБАБИЛИСТИЧКО – ДЕТЕРМИНИСТИЧКО ПРОЕКТИРАЊЕ НА КОНСТРУКЦИИ ЗА ЗАШТИТА ОД ЛАВИНИ", 5-ти симпозиум на ДГКМ, Охрид 1993 год.
4 I. Vilos, Lj. Lazarov, "MOONEY-RIVLIN-ov MODEL GUME U ANALIZI GUME I GUMOLIKIH SREDINA METODOM KONACNIH ELEMENATA" 20. Jugoslovenski Kongres teorijske i primenjene mehanike, Kragujevac 1993.
5 И. Вилос, Љ. Лазаров, „АНАЛИЗА НА ГУМАТА И ГУМОЛИКИТЕ СРЕДИНИ СО МЕТОДОТ НА КОНЕЧНИ ЕЛЕМЕНТИ", 5-ти Симпозиум за Теоретска и Применета Механика на ДМ на РМ, Охрид 1994 год.
6 И. Вилос, Љ. Лазаров, „ФАМИЛИЈА НА ДВОДИМЕНЗИОНАЛНИ ИЗОПАРАМЕТАРСКИ КОНЕЧНИ ЕЛЕМЕНТИ ЗА МОДЕЛИРАЊЕ НА ХИПЕРЕЛАСТИЧНИ СРЕДИНИ", 5-ти Симпозиум за Теоретска и Применета Механика на ДМ на РМ, Охрид 1994 год.
7 I. Vilos, T. Geramitcioski, "DYNAMIC BEHAVIOR OF ROADS AND AIRPORTS SURFACE", GAMM Wissenschaftliche Jahrestagung '94, T.U. Braunschweig, April 1994.
8 I. Vilos, Lj. Lazarov, "MOONY-RIVLIN MATRIJAL REPRESENTATION OF RUBBERLIKE MATERIALS", GAMM Wissenschaftliche Jahrestagung '94, T.U. Braunschweig, April 1994.
9 T. Geramitcioski, I. Vilos, "EXPERIMENTAL RESEARCH ON MATERIJAL FATIGUE AT TORSION LOADED SHAFT FILLET", GAMM Wissenschaftliche Jahrestagung '94, T.U. Braunschweig, April 1994.
10 И. Вилос, Т. Герамитчиоски, „ВЛИЈАНИЕ НА ГОЛЕМИНАТА НА ПАРЦИЈАЛНИОТ КОЕФИЦИЕНТ НА СИГУРНОСТ НА ДОВЕРЛИВОСТА НА НОСИВИТЕ ШУПЛИВИ ЛАДНООБЛИКОВАНИ ЧЕЛИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ ТОВАРЕНИ НА ВИТКАЊЕ", ДНУ – Битола, Прилози бр. 54-55 (II) Битола 1995 год.
11 В. Кушовски, И. Вилос, Т. Герамитчиоски, „ВРСКА ПОМЕЃУ КОЕФИЦИЕНТОТ НА СИГУРНОСТ И ДОВЕРЛИВОСТА НА КОСИНИ", 6-ти Симпозиум на Друштвото на Градежни Конструктори на Македонија, Охрид 1995 год.
12 T. Geramitcioski, I. Vilos "ANALYSES OF THE INTERACTION BETWEEN TWO STRESS CONCENTRATION SHAFT SOURCES BY THE METHOD OF FINITE ELEMENTS", XXI Yugoslav Congress of Theoretical an Applied Mechanics, Nis 1995.
13 I. Vilos, T. Geramitcioski, "MODELING AND ANALYSIS OF LAMINATED ELASTOMERIC BEARINGS USING FINITE ELEMENT METHOD", Symposium ELASTICITY, VISCOELASTICITY AND OPTIMAL CONTROL TEORETICAL AND NUMERICAL ASPECTS, Lyion, France, December 6-8, 1995.

14 T. Geramitcioski, I. Vilos, " OPTIMISATION OF THE REDUCING GEAR BOX WITH MINIMISATION ITS OWN WEIGHT", Third Workshop on global Optimization, Szeged, Hungary,10-14 December 1995.

15 T. Geramitcioski, I. Vilos, "THE EXPERIMENTAL RESERCH DEFINING THE SHAPE INFLUENCE OF STRESS CONCENTRATION SOURCE ON THE MATERIAL NOTCH SENSITIVE", Internacional Conference on Appled Dynamics ICIAD 95, Hanoi , Vietnam 20-24 November 1995.

16 I. Vilos, T. Geramitcioski ," THE INFLUENCE OF RELIABILITY ON THE CHOICE OF CONSTRUCTUVE DETAILS OF SHAFT", 1st International conference "Scientific and Engineering Problems of Predicting the Reliability and Service Life of Metal Work and Methods of their Decision" , St Petersburg State Techical University, St Petersburg, Rusia,27-29 November 1995.
17 T. Geramitcioski, I.Vilos," EXPERIMENTAL RESERCH THE NOISE EPHECT ON TOBACCO INDUSTRY WORKING PEOPLE", 12 INTERNATIONAL SYMPOSIUM - TRANSPORT NOISE AND VIBRATIONS, St. Petersburg 23-25 September, 1996.

18 T. Geramitcioski, I. Vilos, "NOISE AND VIBRATION IN GEAR TRANSMISION INFLUENCE FACTORS, MESURING AND CONTROL, 25 Congreso Nazionale dell Associazione Italiana di Acustica, Peruga, Facolta di Ingegneria, 20-23 Maggio,1997.

19 T. Geramitcioski, I. Vilos," DETERMINATION THE TORSION STIFNESS OF ELASTIC COUPLING USING FEM" 22 Yougoslav congres of teoretical and applied mechanic YUITAM, Beograd,1997, Vrnjacka Banja, 2-7.06.1997.
20 T. Geramitcioski, I. Vilos " ELASTICITU COUPLINGS INFLUENCE ON TRANSPORT MACHANISAM DYNAMIC", International Symposium Machimes and Mechanisam, ISMM 97, Beograd 2-5. 09.1997.
21 T. Geramitcioski, Lj. Trajcevski, I. Vilos,"CAD AND SHAPE OPTIMIZATION OF THE CAM PROFILE" ICED 2000, Hrvatska, Dubrovnik 2000.
22 T. Geramitcioski, I. Vilos, Lj. Trajcevski, "APPLIED NUMERICAL METHOD FOR EVALUATON OF PROBABILITY OF A CAM PROFILE" ICED 2000, Hrvatska, Dubrovnik 2000.
23 И. Вилос, Ј. Дојчиновски, И. Грујоски, П. Кондински, „РЕГУЛАЦИОНА И ЗАФАТНА ГРАДБА Г-0 ЗА НОВИОТ ЦЕВКОВОД ЗА РЕК „БИТОЛА", 11-ти Меѓународен симпозиум на Друштвото на Градежни Конструктори на Македонија, Охрид 2005 год.
24 I. Nedelkovski, I. Vilos "SYSTEM FOR CONTROL OF IRIGATION" INDIA HYDRO 2005, New Delhi 19-21 02 2005, India.
25 I. Nedelkovski, I. Vilos, T. Geramitcioski "FIMITE ELEMENT SOLUTION OF NAVIER-STOKES EQUATIONS FOR STEAM FLOV AND HEAT TRANSVER" The Third World Enformatika Conference April 27-29 Istambul, Turkey, 2005.
26 I. Nedelkovski, I. Vilos, T. Geramitcioski "METHOD FOR OPTIMAL CONTRIOL OF POWER PLANT COOLING SYSTEM" The Third World Enformatika Conference April 27-29 Istambul, Turkey, 2005.
27 T. Geramitcioski, I. Vilos, "EXPERIMENTAL DETERMINATION OF F-D DIAGRAM FOR HIGH STRENT BOLTS WITH 10.9 CLAS OF STRENGHT", International Scientific Journal "PROBLEMS OF MECHANICS" No2(23),2006
28 И. Вилос, „ПРИЛОГ КОН ИСТРАЖУВАЊЕТО НА ГРАНИЧНАТА НОСИВОСТ НА ВРСКА СО ЧЕЛИЧНА ПЛОЧА И ВИСОКОВРЕДНИ ЗАВРТКИ ОД ЧЕЛИЧНИ КОНСТРУКЦИИ", 12-ти Меѓународен симпозиум на Друштвото на Градежни Конструктори на Македонија, Охрид 2007 год.
29 И. Вилос, Т. Герамитчиоски, Љ. Лазаров, Г. Кокалинов, „ПРОВЕРКА НА ЈАЗЛИ СО ЧЕЛНА ПЛОЧА СПОРЕД EUROCODE 3",12-ти Меѓународен Симпозиум на Друштвото на Градежни Конструктори на Македонија, Охрид 2007 год.
30 I. Vilos, T. Geramitciuoski, D. Danev, V.Mitrevski "ORIGINALY DEVELOPED EQUIPMENT FOR EXPERIMENTAL DETERMINATION OF F-D DIAGRAM FOR HIGH STRENGHT BOLTS"Internacionalni naucno-strucni skup Gradevinarstvo-Nauka i Praksa, Zabjak 03-07, mart 2008
31 I. Vilos, T. Geramitciuoski, D. Lj.Lazarov, G.Kokalanov,"DETERMINATING MOMENT-ROTATION(M-F) DIAGRAM FOR END-PLATE CONECTION USING FEM" Internacionalni naucno-strucni skup Gradevinarstvo-Nauka i Praksa, Zabjak 03-07, mart 2008
32 T.Geramitcioski,I.Vilos,V.Mitrevski,Lj. Trajcevski "PERFORMANCE OF NP4 ON THE EXPERIMENTAL DATA OF THE GEAR TOOTH DAMAGE", XIV international Scientific Conference INDUSTRIAL SYSTEMS-IS'08 Novi Sad , Serbia,-October 02-03,2008
33 V.Mitrevski,O.Slivovski,T.geramitcioski,I.Vilos "HACCP SYSTEM IMPLEMENTATION IN THE MINERAL WATER PRODUCTION", XIV international Scientific Conference INDUSTRIAL SYSTEMS-IS'08 Novi Sad , Serbia,-October 02-03,2008
34 T.Geramitcioski, Lj. Trajcevski ,I.Vilos,V.Mitrevski, I.Nedelkovski,"NEW STREATEGY FOR EARLY GEAR TOOTH DAMAGE DETECTING BASED ON STATISTICAL PARAMETERS OF THE VIBRATION SIGNAL", XIV international Scientific Conference INDUSTRIAL SYSTEMS-IS'08 Novi Sad , Serbia,-October 02-03,2008
35 Т. Герамитчиоски, Ц. Митревска, В. Митревски, И. Вилос, „КАКО ДО ПРОФИЛ НА ИНЖЕНЕР ПОТРЕБЕН ЗА ПАЗАРОТ НА ТРУДОТ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА",13-ти Меѓународен Симпозиум на Друштвото на Градежни Конструктори на Македонија, Охрид, Октомври 2009 год.
36 Т. Герамитчиоски, Ц. Митревска, В. Митревски, И. Вилос, „ЕДЕН ОПШТ МОДЕЛ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ НА ИНЖЕНЕРИ КОНСТРУКТОРИ",13-ти Меѓународен Симпозиум на Друштвото на Градежни Конструктори на Македонија, Охрид, Октомври 2009 год.
37 T.Geramitcioski ,I.Vilos,V.Mitrevski,"EXPERIMENTAL DETERMINATION OF F-D BOLT DIAGRAM", MACHINE DESIGN 2009-Monograph of the Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad, Novi Sad ,Maj 2009
38 T.Geramitcioski ,I.Vilos,V.Mitrevski,"JEDNO KONSTRUKCIONO RESENJE KRILNOG ZATVORACA PNEUMATSKO-TRANSPORTNOG SISTEMA INSTALIRANOG U "SOLBIT" BITOLA" PROCESING 09 - 22. medunarodni kongres o procesnoj industriji Beograd , R.Srbija ,10-12 Jun 2009
39 T.Geramitcioski, Lj. Trajcevski ,I.Vilos,V.Mitrevski,"EARLY GEAR TOOTH DAMAGE DIAGNOSTIC FROM THE VIBRATION SIGNATURES" Proceedings of the 3RD International Conference POVER TRANSMISIONS'09 Chalkidiki, Greece,1-2 October 2009
40 T.Geramitcioski ,I.Vilos,V.Mitrevski," EXPERIMENTAL DETERMINATION OF F-D DIAGRAM FOR HIGH STRENT BOLTS WITH 10.9 CLAS OF STRENGHT",Jurnal of Mechanical Engeneering Design, ADEKO, UDK 62-1/8, ISNN 1450-5410,Vol.12 No1, 2009, pp12-20
41 T.Geramitcioski ,C.Mitrevska,V.Mitrevski ,I.Vilos,"RAZVIJANJE POTREBNIH VESTINA U OBRAZOVANJU INZENJERA KONSTRUKTORA", Internacionalni naucno-strucni skup Gradevinarstvo-Nauka i Praksa, Zabjak 15-19, fevruar 2010
42 T.Geramitcioski , ,I.Vilos, V.Mitrevski"MODELING THE CONECTION BETWEEN END-PLATE AND STEEL STRUCTURE USING FEM",The 6th Internatonal Sumposium KOD 2010, Palic, Serbia 29-30 September 2010
43 T. Geramitcioski, I. Vilos, NUMERICAL MODELING OF THE CONTACT PROBLEM ON THE END-PLATE CONNECTIONS OF THE STEEL STRUCTURES, ATI - Appplied Technologies and Innovations, Volume 4, Issue 1, April 2011, pp. 1-11
44 T.Geramitcioski, Lj.Trajcevski, V.Mitrevski, I.Vilos, A NEW CONSTRUCTIVE SOLUTION OF A COVER ROLLS OF RIBBON CONVEYOR The 8th International Congress "Machines, Technologies, Materials",18-21.09.2011, Varna, Bulgaria
45 T.Geramitcioski, Lj.Trajcevski, V.Mitrevski, I.Vilos, A NEW CONSTRUCTION OF A MOBILE COMBINE DRYER, trans&MOTOAUTO '11",18-21.09.2011, Varna, Bulgaria
46 T.Geramitcioski, Lj.Trajcevski, V.Mitrevski, I.Vilos, ROLLOVER TRACTOR CASE ANALYSIS AND RECOMMENDATIONS FOR SAFE MANAGEMENT, 19th INTERNATIONAL CONFERENCE trans&MOTOAUTO '11",18-21.09.2011, Varna, Bulgaria
47 И. Вилос, „ВЛИЈАНИЕ НА ВАРИЈАЦИЈАТА НА ГЕОМЕТРИСКИТЕ И ЈАКОСТНИТЕ КАРАКТЕРИСТИКИ НА ЕЛЕМЕНТИТЕ ВРЗ НОСИВОСТА НА ЕДНОСТАВНО ПОПРЕЧНО ОПТОВАРЕНА ВРСКА ОД НАГОДЕНИ ЗАВРТКИ, Зборник на трудови 2012, Технички Факултет Битола 2012 год.
48 Tale Geramitcioski, Vangelce Mitrevski, Ilios Vilos, Pece Mitrevski, CIRRICULA INNOVATION OF THE STUDY PROGRAM IN ENVIRONMENTAL PROTECTION ENGINEERING, XLVIII International Scientific Conference on Information, Communication and energy Systems and Technologies, ICEST 2013, 26-29 June, Ohrid, Macedonia
49 I. Vilos, L. Trajcevski, "OBTAINIG THE MAXIMUM LOAD OF THE BENDING LOAD ELEMENT CONSIDERING THE VARIATION OF THE GEOMETRIC CARACTERISTIC AND PROPERTY OF THE MATERIALS", 16th International syposium of MASE, Ohrid, Octomber 2015
50 Vilos E. Ilios, IMPACT OF VARIATION OF THE GEOMETRIC CHARACTERISTICS AND PROPERTY OF THE MATERIALS TO THE BEARING CAPACITRY OF SIMPLE SINGLE BOLT SHEAR LOADED CONNECTION, The 8th International Working Conference "Total Quality Management – Advanced and Intelegent Approaches" 1-5 june Belgrade, Serbia 2015
51 A.Karamandi, S.Nusev, I,Vilos, C.Mitrevska, "COMPARISON AND ANALYSIS OF THE WASTE RECYCLING MANAGEMENT IN MACEDONIA AND GERMANY", V International Conference Industrial Engineering and Environmental Protection (IIZS 2015), Zrenjanin, Serbia, October 2015
52 I.Vilos, C.Mitrevska, "IMPACT OF THE THICKNESS OF THE END PLATE OF THE END PLATE CONECTIONS WITH HIGH STRENGHT BOLTS SCREWS ON THE CAPACITY OF ROTATION OF THE JOINTS", International Conference Industrial Engineering and Environmental Protection (IIZS 2015), Zrenjanin, Serbia, October 2015
53 A. Karamandi, S. Nusev, I. Vilos, C. Mitrevska, "RECYCLING TODAY: COMPARISON AND ANALYSIS OF THE WASTE RECYCLING MANAGEMENT IN MACEDONIA AND GERMANY", Jurnal ofModern Environment Science and Engineering, 2016
54 I. Vilos, C. Mitrevska, "INFLUENCE OF THE THICKNESS OF THE END PLATE CONNECTIONS WITH HIGH STRENGTH BOLTS ON THE LOAD CAPACITY OF THE JOINTS", Jurnal of Modern Environment Science and Engineering, 2016
55 I. Vilos, C. Mitrevska, "IMPACT OF THE THICKNESS OF THE END PLATE CONNECTIONS WITH HIGH STRENGTH BOLTS SCREWS ON THE CAPACITY OF ROTATION OF THE JOINTS", Annals of Faculty of Engineering Hunedoara – International Journal of Engineering, Tome XIV (2016) – Fascicule 1 (February)
56 Tale Geramitcioski, Vangelce Mitrevski, Ilios Vilos, Pece Mitrevski „ЕNVIRONMENTAL PROTECTION ENGINEERING STUDY PROGRAM: LEARNING EXPERIENCES AND CURRICULUM INNOVATION" - EDULEARN16, 8th annual International Conference on Education and New Learning Technologies, Barcelona, Spain, 2016

НАУЧНИ ПРОЕКТИ

1. М. Гугуловски, Љ. Лазаров, И. Вилос, „СИСТЕМИ ЗА ОПРЕДЕЛУВАЊЕ НА СОПСТВЕНИ ВРЕДНОСТИ ВО МЕТОДОТ НА КОНЕЧНИ ЕЛЕМЕНТИ" научна тема во рамките на научно-истражувачкиот проект „СОВРЕМЕН ПРИСТАП ВО РЕШАВАЊЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ ОД КОНСТРУКТИВНАТА МЕХАНИКА И КОНСТРУКЦИИТЕ", Скопје 1990.
2. Т. Герамитчиоски, Ѓ. Тромбев, И. Вилос, В. Митревски, „АНАЛИЗА НА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЈАВА НА ПОВИШЕНА БУЧАВА, ВИБРАЦИИ, ТЕМПЕРАТУРА НА АМБИЕНТОТ И НИВНО ШТЕТНО ВЛИЈАНИЕ ВРЗ РАБОТОСПОСОБНОСТА НА РАБОТНИЦИТЕ ВО ИНДУСТРИЈАТА СО ИЗНАОЃАЊЕ НА РЕШЕНИЈА ЗА НИВНО НАМАЛУВАЊЕ" Министерство за Наука на Република Македонија, 1996-1999.
3. Т. Герамитчиоски, Ѓ. Тромбев, И. Вилос, В. Митревски, „БУЧАВА И ВИБРАЦИИ ВО ГРАФИЧКАТА ИНДУСТРИЈА",Технички факултет Битола, Научно-истражувачки проект финансиран од Министерството за образование на Р. Македонија, 2001-2003
4. Неделковски И., Вилос И., Кондински И., Боцевска А., Костадинова З., „ПРЕ-ПАИД СИСТЕМ ЗА НАВОДНУВАЊЕ", Научно истражувачки проект финансиран од Министерсво за образование на Р.Македонија, 2005.
5. Митревски Б., Каневче Г., Каневче Љ., Герамитчиоски Т., Вилос И., ПОДОБРУВАЊЕ НА ТЕХНОЛОШКИТЕ КАРАКТЕРИСТИКИ И ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ НА КОНВЕКТИВНИ СУШАРИ, МЗТ ИНЖЕНЕРИНГ, Развоен истражувачки проект финансиран од Министерсво за образование и наука на Р.Македонија, 2011.

ОБЈАВЕНИ КНИГИ, УЧЕБНИЦИ И МОНОГРАФИИ

1. Герамитчиоски Т., Тромбев Ѓ., Вилос И., Митревски В., „БУЧАВА ВО ПРЕХРАНБЕНАТА ИНДУСТРИЈА НА ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН" Монографија, Технички факултет, Битола 1999.
2. Митревски В., Вилос И., Герамитчиоски Т., „ПРЕСМЕТКА НА РЕМЕНИ ПРЕНОСНИЦИ"Учебно помагало, Технички факултет, Битола 2008.
3. Вилос И., Митревски В., „ЗБИРКА РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ПО МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ (НАВОЈНИ ПРЕНОСНИЦИ И НАВОЈНИ ВРСКИ)", Учебно помагало, Технички факултет, Битола 2010.
4. З. Котевски, И. Вилос, „ЕЛЕМЕНТИ И ПРИНЦИПИ НА ГРАФИЧКИОТ ДИЗАЈН ЗА ИНЖИНЕРИ",основен учебник, Технички факултет, Битола 2013.

СТРУЧНИ ПРЕСТОИ ВО СТРАНСТВО

1. Учество на конференција и стручна посета на системи за наводнување во Украина во организација на ICID (International Comity for Irrigation and Drenage) Киев, Украина април 2004
2. Учество на конференција и стручна посета на брани и хидроцентрали по долината на реката Линдозо северна Португалија во организација на Hydropower , Порто, Португалија октомври 2004
3. Учество на конференција и стручна посета на системи за застита од поплави и хидротехнички објекти по долината на реката Одра во Р. Германија во организација на ICID (International Comity for Irrigation and Drenage), Берлин, Р. Германија мај 2005
4. Учество на конференција International Conference-cum-Exhibition on Sustainable Development of Hydro & Pumped Storage Schemes-Strategies & Roadmap и посета на брани и системи за наводнување, водоснабдување и производство на електрична енергија во организација на Indian National Hydropower Association и International Hydropower Association 20-21 Февруари 2005
5. Посета на брани и системи за наводнување, водоснабдување и производство на електрична енергија во организација на Chinese National Hydropower Association и International Hydropower Association, Октомври 2005
6. Посета на брани и системи за наводнување, водоснабдување и производство на електрична енергија во организација на Словачкиот комитет за големи брани (Slovakian committee of damps) во соработка со и Македонскиот комитет за големи брани МКГБ, 2014
7. Посета на брани и системи за наводнување, водоснабдување и производство на електрична енергија во организација на Романскиот комитет за големи брани (Romanian committee of large damps) во соработка со Македонскиот комитет за големи брани МКГБ, 2015
8. Посета на брани и системи за наводнување, водоснабдување и производство на електрична енергија во северна Италија во организација на Италианскиот комитет за големи брани (Italian committee of large damps) во соработка со Македонскиот комитет за големи брани МКГБ, мај 2016

СТРУЧНИ ПРОЕКТИ

1. S. Tanev, I. Vilos, "ELABORAT OD IZVR[ENATA ANALIZA NA POSTOE^KATA SOSTOJBA NA NOSIVATA RE[ETKASTA KONSTRUKCIJA NA KOSIOT MOST VO RUDNIKOT "SUVODOL" VO REK "BITOLA" ", Grade'en Fakultet, Skopje, 1988.
2. M. Gugulovski, V. Angelov, I. Vilos, B. Kikerkova, "GLAVEN PROEKT ZA SANACIJA NA OXACI VO LADNA VALAVNICA VO @ELEZARA - SKOPJE", Zavod za Ispituvawe na Materijali "Skopje" , Skopje, 1990.
3. M. Gugulovski, A. Spasov, I. Vilos, "STUDIJA ZA ZA[TITA OD LAVINI NA PATOT MAVROVO-DEBAR", Zavod za Ispituvawe na Materijali "Skopje", Skopje, 1991.
4. I. Vilos, O. Stojkova, "GLAVEN PROEKT NA [TALA ZA 50 KRAVI NA PP "ALMA" - BITOLA", Tehni~ki Fakultet - Bitola, 1993.
5. E. Vilos, I. Vilos, "REVIZIJA NA GLAVEN PROEKT ZA REKONSTRUKCIJA NA FARBARA VO AD"FRINKO"-BITOLA", Tehni~ki Fakultet - Bitola, 1993.
6. E. Vilos, I. Vilos, K. Popovski, "REVIZIJA NA IZVEDBEN PROEKT NA BENZINSKATA PUMPA NA "JUGO-TUTUN"-DEMIR HISAR", Tehni~ki Fakultet - Bitola, 1993.
7. E. Vilos, I. Vilos, "REVIZIJA NA PROEKT ZA SANACIJA I REKONSTRUKCIJA NA KRANSKI STAZI ZA JAGLEN PRI AD"4-TI NOEMVRI" FABRIKA ZA [E]ER - BITOLA", Tehni~ki Fakultet - Bitola, 1993.
8. E. Vilos, I. Vilos, "IZVE[TAJ OD PRETHODNITE ISPITUVAWA NA BETONSKO @ELEZO 10 ZA POTREBITE NA GP"PELISTER" - BITOLA", Tehni~ki Fakultet - Bitola, 1993.
9. E. Vilos, I. Vilos, "STRU^NO - TEHNI^KI NADZOR NAD IZGRADBATA NA OBJEKTOT "LADILNIK" PRI AIK"LOZAR" - BITOLA" Tehni~ki Fakultet - Bitola, 1993.
10. E. Vilos, I. Vilos, "IZVE[TAJ OD PRETHODNITE ISPITUVAWA NA BETONSKO @ELEZO 6 I 10 ZA POTREBITE NA GP"PELISTER" - BITOLA", Tehni~ki Fakultet - Bitola, 1994.
11. E. Vilos, I. Vilos, "STRU^NO - TEHNI^KI NADZOR NAD SANACIJATA NA ^ETIRITE BLOKA NA STUDENTSKIOT DOM "KO^O RACIN" - BITOLA", Tehni~ki Fakultet - Bitola, 1994.
12. E. Vilos, I. Vilos, "STRU^NO - TEHNI^KI NADZOR NAD SANACIJATA NA YIDANIOT OXAK H=56 NA KO@ARSKIOT KOMBINAT - BITOLA", DNU - Bitola, 1994.
13. E. Vilos, I. Vilos, "IZVE[TAJ OD PRETHODNITE ISPITUVAWA NA BETONSKO @ELEZO OD RE[ETKA NA "FERT" 7 ZA POTREBITE NA GP"PELISTER" - BITOLA", Tehni~ki Fakultet - Bitola, 1995.
14. I. Vilos, "GLAVEN PROEKT NA [TALA ZA 20 KRAVI NA PTP"EUROPA" - BITOLA", Tehni~ki Fakultet - Bitola, 1995.
15. Q. Anastasov, I. Vilos,"GLAVEN PROEKT ZA PLANINARSKI DOM NA GOLEMO EZERO 2218 mnm BABA PLANINA- PELISTER" G.P.PELISTER- Bitola, Juli 1995.
16. I. Vilos, GLAVEN PROEKT ZA NOSIVA ^ELI^NA KONSTRUKCIJA ZA NADGRADBA NA SREDNO TEHNI^KO U^ILI[TE - \ORGI NAUMOV-Bitola, Maj 1995.
17. I. Vilos, V. Masalkovski, T. Desanov, GLAVEN PROEKT ZA ^ELI^NA EDNOBRODNA HALA SO RASPON OD 18m NA PP ^IP-Bitola. GP Di VENTURA - Bitola 1997.
18. I. Vilos, V. Masalkovski, T. Desanov, GLAVEN PROEKT ZA ^ELI^NA NOSIVA KONSTRUKCIJA ZA NADGRADBA NA POTKROVJE NA ZGRADA P+4 NA ul. Partizanska 55-Bitola. GP Di VENTURA - Bitola 1998.
19. I. Vilos, "STRU^NO-TEHNI^KI NADZOR NAD IZGRADBATA NA KOMPLEKSOT BENZINSKA PUMPA I HOTEL NA ITP MAK-AM PRILEP, Prilep 1998.
20. I. Vilos, T. Geramit~ioski, I. Mijakovski, "ELABORAT ZA OCENKA NA NOSIVOSTA NA ^ELI^NI POKRIVNO-FASADNI PROFILIRANI LIMOVI tip TP 20/100 i tip TP 40/250" АД Монтинг, Bitola, Maj 1998.
21. I. Vilos, T. Geramit~ioski, "REVIZIJA NA GLAVEN PROEKT ZA NADGRADBA-VLEZ RENDGEN SO AMBULANTA PRI MEDICINSKI CENTAR D-r TRIFUN PANOVSKI-BITOLA", Bitola, Maj 1999.
22. I. Vilos, T. Geramit~ioski, "REVIZIJA NA GLAVEN PROEKT ZA ZAJAKNUVAWE I REVITALIZACIJA NA OSNOVNIOT KONSTRUKTIVEN SISTEM ZA OBJEKTOT HRAM Sv. DIMITRIJA-BITOLA", Bitola, Avgust 1999.
23. I. Vilos, " REVIZIJA NA PROEKT MAGACIN LADILNIK-FABRIKA ZA PRERABOTKA NA OVO[JE I ZELEN^UK A.D. Bitola, faza PROEKT ZA SANACIJA-Arhitektura, Statika", Bitola, April 2000.
24. I. Vilos, T. Geramit~ioski, "IZVE[TAJ OD IZVR[ENATA ANALIZA NA NOSIVOSTA NA SITNOREBRASTATA ME\UKATNA KONSTRUKCIJA NA D.O.U. DAME GRUEV-BITOLA", Bitola, April 2001.
25. I. Vilos "NADZOR NAD IZGRADBATA NA INDUSTRISKIOT KOMPLEKS NA MIKROSAM PRILEP", Prilep 2002.
26. I. Vilos, T. Geramit~ioski, REVIZIJA NA GLAVEN PROEKT ZA ADAPTACIJA NA KINO 1-VI MAJ RESEN, Bitola, Oktomvri 2002.
27. I. Vilos, J. Doj~inovski., I. Grujovski, P. Kondinski "GLAVEN PROEKT I TERMIN PLAN ZA REGULACIONA GRADBA G0 ZA REK BITOLA" - JP Stre'evo, Bitola, 2004
28. P.Kondinski,B.Vr'ovski,I.Vilos, "ELABORAT ZA ZGOLEMUVAWE NA PROPUSNATA MO] NA R.[EMNICA OD BELI MOST DO BRANA "STRE@EVO"-I FAZA, JP"Stre'evo", Bitola, 2006
29. I.Vilos "STRU^NO TEHNI^KI NADZOR NAD IZGRADBATA NA SIFON L=32m,F=1200mm,Q=1500 l/sek NA REKATA TRESKA" VO s.IZVOR,Ki~evo,2007.
30. I.Vilos " STATI^KA PRESMETKA NA ARMITANOBETONSKI KRST SO h=11m" VO s.LERA, Bitola,2007
31. I.Vilos " STATI^KA PRESMETKA NA ARMITANOBETONSKI NOSIVA KONSTRUKCIJA NA DELOVEN OBJEKT NA "PELAGONIJA KOMERC" - Bitola, DOO FORMI - Bitola Bitola,2007
32. I.Vilos, T.Geramit~ioski "REVIZIJA NA OSNOVEN PROEKT NA STAMBENA ZGRADA P+5 NA KP 5871" ЈП заСтопанисување со стамбен и деловен и деловен простор на Р.М. -Tehni~ki fakultet -Bitola 2008 god.
33. T.Geramit~ioski, I.Vilos, V. Mitrevski, Q. Traj~evski "IZVE[TAJ NA SPROVEDENITE MEREWA NA BU^AVA VO "IDEAL [IPKA"-BITOLA " –Tehni~ki fakultet –Bitola 2008
34. I.Vilos "STRU^NO TEHNI^KI NADZOR NAD IZGRADBATA NA KANALIZACIONATA MRE@A VO s.Vrbovec, Kru{evo" DOO FORMI - Bitola,2009
35. I.Vilos, T.Geramit~ioski, V.Miterevski."ELABORAT ZA OCENKA NA NOSIVOSTA NA ^ELI^NI POKRIVNO-FASADNI PROFILIRANI LIMOVI TIP 20/150 i TIP 35/150" Tehni~ki fakultet-Bitola,Bitola 2009
36. I.Vilos, "STRU^NO TEHNI^KI NADZOR NAD REKONSTRUKCIJATA NA AMBASADATA NA REPUBLIKA MAKEDINIJA VO REPUBLIKA SLOVENIJA" Ministerstvi za nadvore{ni raboti na RM, Septemvri 2009
37. I.Vilos, T.Geramit~ioski, "KONTROLA NA NOSIVOSTA NA DRVENA POKRIVNA KONSTRUKCIJA NA HRAMOT Sv.BLAGOVE[TENIE-PRILEP", Tehni~ki fakultet-Bitola,Bitola 2009
38. I.Vilos, T.Geramit~ioski, V.Miterevski "REVIZIJA NA АНАЛИЗАТА НА НОСИВОСТА НА АРМИРАНОБЕТОНСКА КОНСТРУКЦИЈА НА ГАЛЕРИЈА ЗА ОБЈЕКТОТР ПРОИЗВОДЕРН ПОГОН НА ИМБ МЛЕКАРА АД-БИТОЛА"-Tehni~ki fakultet -Bitola 2010 god.
39. I.Vilos, V.Mitrevski, T.Geramit~ioski "ЕЛАБОРАТ ЗА СОСТОЈБАТА НА КОНСТРУКЦИЈАТА НА АРМИРАНОБЕТОНСКИТЕ ОБЈЕКТИ ВО РЕК "БИТОЛА",Технички факултет Битола, Битола 2010
40. И. Вилос, В. Митревски, „ РЕВИЗИЈА НА ЕЛАБОРАТ ЗА ГРАДЕЖНА ФИЗИКА ЗА ОБЈЕКТ СЕМЕЈНО ДОМУВАЊЕ ВО СТАНБЕНИ ЗГРАДИ, ГП 1.10, РЕОНСКИ ЦЕНТАР АЕРОДРОМ СКОПЈЕ", Технички факултет Битола, Битола 2011

41. И. Вилос, В. Митревски, „ РЕВИЗИЈА НА ЕЛАБОРАТ ЗА ГРАДЕЖНА ФИЗИКА ЗА ОБЈЕКТ КОЛЕКТИВНА СТАНБЕНА ЗГРАДА БЛОК К1,П+4 УЕ27 НА ДЕЛ ОД КП 1005/1 УЛ.Х.ТОДОРОВСКИ КАРПОШ, ПРОБИШТИП" Технички факултет Битола, Битола 2011

42. И. Вилос, В. Митревски, Т. Герамитчиоски, „СТАТИЧКА ПРЕСМЕТКА НА НОСИВА ЧЕЛИЧНА КОНСТРУКЦИЈА НА ФАСАДА ЗА ЛИФТ ЗА ОЈЕКТ ЗГРАДА НА БС ИНЃЕНЕРИНГ-СКОПЈЕ", Технички факултет Битола, Битола 2011

43. И. Вилос, В. Митревски, Т. Герамитчиоски, „ ЕЛАБОРАТ ЗА ОЦЕНКА НА НОСИВОСТА НА ЧЕЛИЧНИ ПОКРИВНО-ФАСАДНИ ПРОФИЛИРАНИ ЛИМОВИ ТИП 20/150 И ТИП 36/167 ПРОИЗВОДСТВО НА МЗТ ИНЖЕНЕРИНГ ДОО - Битола, Технички факултет Битола, Битола 2011

44. И. Вилос, Т. Герамитчиоски, В. Митревски, „РЕВИЗИЈА НА АНАЛИЗАТА НА НОСИВОСТА НА АРМИРАНОБЕТОНСКА КОНСТРУКЦИЈА НА ГАЛЕРИЈА ЗА ОБЈЕКТОТ ПРОИЗВОДЕН ПОГОН НА ИМБ МЛЕКАРА АД-БИТОЛА" Технички факултет Битола, Битола 2011

45. И. Вилос, Т. Герамитчиоски, В. Митревски, „РЕВИЗИЈА НА ПРОЕКТНО РЕШЕНИЕ ЗА ТЕМЕЛНА ПЛОЧА ЗА ЦИСТЕРНА ОД 100Т ВО КРУГОТ НА ИМБ МЛЕКАР АД БИТОЛА" Технички факултет Битола, Битола 2011

46. И. Вилос, „ТЕХНИЧКА КОНТРОЛА (РЕВИЗИЈА) НА ОСНОВЕН ПРОЕКТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА ЦРН МОСТ, БИТОЛА" Технички факултет Битола, Битола 2012

47. Љ. Трпезановски, И. Вилос, „ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД (НАДЗОР) НАД ГРАДЕЖНИОТ ДЕЛ ПРИ ИЗГРАДБАТА НА ФОТОНАПОНСКАТА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА „ТОРПЕДО-СОЛАР ГТ" 993,6 kW ВО С.ЕГРИ, БИТОЛА"Технички факултет Битола, Битола 2012

48. Г. Јанкова, И. Вилос, Б. Пенџеркова, Љ.Трпезановски, С.Пановски, "ИЗВЕШТАЈ ОД ИЗВРШЕНАТА РЕВИЗИЈА НА ОСНОВЕН –ПРОЕКТ ЗА ДЕПОНИЈА ЗА ИНДУСТРИСКИ ИНЕРТЕН И НЕОПАСЕН ОТПАД, КО ПЕПЕЛИШТЕ ОПШТИНА НЕГОТИНО" Технички факултет Битола, Битола 2012

49. З. Софревски, Д. Најденов, И. Вилос, „ПРОЦЕНКА НА ИМОТОТ НА РУЕН ИНТЕРНАШНАЛ ТЕХНОЛОЏИС ЕКСПОРТ-ИМПОРТ ДООЕЛ КОЧАНИ", Агенција за судски вештачења А.С.В. дооел Скопје, Скопје 2013

50. И. Вилос, „РЕВИЗИЈА НА ПРОЕКТ ЗА ИНФРАСТРУКТУРНА ГРАДБА Проект за одржување на коловоз на ул. „Васко Карангелевски" со промена на режим на сообраќај на крстосниците на ул. „Васко Карангелевски" и ул. „Борис Кидриќ" и на ул. „Васко Карангелевски" и „Партизанска" и на делот „Васко Карангелевски" и „Партизанска" Технички факултет Битола, Октомври 2013

51. Наташа Мојсоска, Сотир Пановски, Илиос Вилос, ЗАВРШЕН ИЗВЕШТАЈ за извршен надзор над изградбата на фотоволтаична сончева електроцентрала „ЕНЕРГО СДЛВ" – Демир Капија, Технички факултет Битола, Октомври 2014

52. Наташа Мојсоска, Сотир Пановски, Илиос Вилос, ЗАВРШЕН ИЗВЕШТАЈ за извршен надзор над изградбата на фотоволтаична сончева електроцентрала „ЕНЕРГОПОВЕР-Н" - Демир Капија, Технички факултет Битола, Октомври 2014

53. Наташа Мојсоска, Сотир Пановски, Илиос Вилос, ЗАВРШЕН ИЗВЕШТАЈ за извршен надзор над изградбата на фотоволтаична сончева електроцентрала „ЕНЕРГОПОВЕР-Н-Е1" - Демир Капија, Технички факултет Битола, Октомври 2014

54. Наташа Мојсоска, Сотир Пановски, Илиос Вилос, ЗАВРШЕН ИЗВЕШТАЈ за извршен надзор над изградбата на фотоволтаична сончева електроцентрала „ЕНЕРГОПОВЕР-Н-Е2" - Демир Капија, Технички факултет Битола, Октомври 2014

55. Наташа Мојсоска, Сотир Пановски, Илиос Вилос, ЗАВРШЕН ИЗВЕШТАЈ за извршен надзор над изградбата на фотоволтаична сончева електроцентрала „ЕНЕРГОПОВЕР-СДЛ-ЕХ1" - Демир Капија, Технички факултет Битола, Октомври 2014

56. Наташа Мојсоска, Сотир Пановски, Илиос Вилос, ЗАВРШЕН ИЗВЕШТАЈ за извршен надзор над изградбата на фотоволтаична сончева електроцентрала „ЕНЕРГОПОВЕР-СДЛ-ЕХ2" - Демир Капија, Технички факултет Битола, Октомври 2014

57. И. Вилос, Надзор на изведба на фасада на постоечкиот објект на ФИКТ кој се реконструира и надоградува - Универзитет Св. Климент Охридски, ФИКТ, Битола 2016

58. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA "FRIGO-MAK"-NEGOTINO", 1994.
59. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA D.O.O. "STOLI^ARA" - MAKEDONSKI BROD", 1994.
60. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA POS "PRERABOTKA NA DRVO" - MAKEDONSKI BROD", 1994.
61. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA A.D. "JUGOTUTUN"- MAKEDONSKI BROD", 1994.
62. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA PE^ATNICA "DASKAL KAM^E" - KAVADARCI", 1994.
63. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA A.D. JUGOTUTUN "NADA BUTNIKO[AREVA" - TITOV VELES", 1994.
64. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA "ZIK LADILNIK" - PRILEP", 1994.
65. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA "TRANSKOP - PATNI^KI SOOBRA]AJ" - BITOLA", 1994.
66. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA POS "TRIKOTEKS" - KAVADARCI", 1994.
67. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA A.D. "KULTURA" - KAVADARCI", 1995.
68. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA "ANTIGONATRANS" - NEGOTINO", 1995.
69. T. Geramit~ioski, I. Vilos, T. Vol~eski, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA "OGRA@DEN" A.D. ZA NEMETALI - STRUMICA", 1995.
70. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA "JAVOR" PRETPRIJATIE ZA OBRABOTKA NA DRVO I PROMET - GOSTIVAR", 1995.
71. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA "POVARDARIE" VINARSKA VIZBA A.D. so C.O. - NEGOTINO", 1995.
72. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA A.D. "GROZD" - STRUMICA", 1995.
73. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA A.D."PLAM-BIT" - BITOLA", 1995.
74. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA A.D. "PEKAREV" - NEGOTINO", 1995.
75. T. Geramit~ioski, I. Vilos, "IZVE[TAJ ZA IZVR[ENATA PROCENKA NA FAKTI^KATA SOSTOJBA I VREDNOST NA OSNOVNITE TEHNI^KI SREDSTVA I GRADE@NI OBJEKTI NA A.D."JUGOTEKS" - KAVADARCI, 1996.