Следни испити

Март/Април
П В С Ч П С Н
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
сите

Новости

05 Февруари 2015

Третиот циклус на обуката за енергетски контролори ќе започне на 02.03.2015 год. во просториите на Технички факултет – Битола. Обуката може да ја посетува секое физичко лице кое ги исполнува следните услови:

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

29 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека запишувањето на летниот семестар 2014/2015 год. ќе се врши почнувајќи од 02.02.2015 год. до 16.02.2015 год. После овој рок запишувањето ќе се врши со казна.

повеќе


СТИПЕНДИИ ЗА ИДНИТЕ СТУДЕНТИ НА ТФБ   [повеќе]

 

Технички факултет – Битола објавува листа на студенти запишани во III- та и IV – та година по првпат во зимски семестар 2014/2015 год. кои се потенцијални кандидати за добивање ваучери за таблет – компјутер.


Технички факултет – Битола објавува листа на студенти запишани во III- та и IV – та година по првпат во зимски семестар 2014/2015 год. кои се потенцијални кандидати за добивање ваучери за таблет – компјутер. Преземи листа.

Доколку на листата не е објавен запишан студент, истиот да се јави кај референтот за студентски прашања.

Наш професор член на уредувачки одбор на International Journal of Contemporary ENERGY


Првиот носител на звањето Професор Емеритус на Универзитетот „Св. Климент Охридски" – Битола, Академик Глигор Каневче од Технички факултет Битола е избран за член на уредувачкиот одбор на престижното меѓународно списание за современа енергија International Journal of Contemporary ENERGY (http://contemporary-energy.net).

Интервју со студентите кои имаат аплицирано за стипендии од групацијата Dräxlmaier


Се известуваат студентите кои имаат аплицирано за стипендии од групацијата Dräxlmaier дека интервјуто нив ќе се се одржи на 05.03.2015 (четврток) со почеток од 09h во просторија 413.

РАЗВОЈ И ПИШУВАЊЕ НА ЕВРОПСКИ ПРЕДЛОГ-ПРОЕКТ ОБУКА ЗА „ХОРИЗОНТ 2020“


На 7. и 8. Април, 2015 год. наТехнички факултет - Битола во салата за состаноци ќе се одржи работилница за развој и пишување на европски предлог проекти во рамките на програмата HORIZON 2020 . Главен предавач ќе биде г-н Бошко Нектаријевиќ,  основач и директор на Балканската мрежа за безбедност, сега Европска академија за обука.

more

Презентација на можностите за стипендирање на студенти на Технички факултет од компанијата Dräxlmaier
На 13.02.2015 год. во просториите на Техничкиот факултет, групацијата Dräxlmaier одржа презентација на можностите за стипендирање на студенти на Технички факултет. Заинтересираните студенти од завршна година кои се заинтересирани за добивање стипендија (160EUR) во летниот семестар во учебната 2014-2015, треба да достават мотивационо писмо и биографија кај продеканот за меѓународна соработка и соработка со стопанството Проф. Елизабета Бахтовска (elizabeta.bahtovska@tfb.uklo.edu.mk) најдоцна до 28.02.2015год. Интервју со нив ќе реализираат претставниците на Dräxlmaier во првата недела од месец март. Точниот термин ќе биде дополнително објавен.

Отворен e повикот за FULBRIGHT студентската програма за учебната 2015-2016


Преземи повик

ERASMUS+


Повик за партиципација во рамките на програмата ERASMUS+ за 2015 година

повик     водич     формулар

Отворен новиот повик за учество во програмата COST за европска соработка во науката и технологијата


Прилози:     Повик    Водич

Стипендии од ДРЕКСЛМАЈЕР групацијата


Еден од најврвните автомобилски добавувачи во светот, Дрекслмајер Групацијата, нуди стипендии и можност за вработување за студентите на ТФБ.

more

Анкета за намерите за студирање на средношколците


Почитувани средношколци,

Со цел определување на оптимални наставни програми за идните студенти како и задоволување на нивните потреби и желби, се спроведува анкета кон која може да се пристапи преку следниот линк: http://goo.gl/forms/msoMgKx7aG.

Гостувачко предавање на тема „Велосипедски сообраќај - искуства и најдобри практики“


На 24.12.2014 год. се одржа предавање во рамките на предвидената клиничка настава за студентите од четврта година на Отсекот за сообраќај и транспорт на тема: „Велосипедски сообраќај - искуства и најдобри практики". Предавач беше Даниел Павлески, дси од Секторот за сообраќај на Град Скопје. 

more

Повик за студиски престој на студенти во CERN


Повик за двомесечен студиски престој на студенти во Европската организација за нуклеарни истражувања CERN во 2015 година

more

CEEPUS


Конкурс за партиципација на високообразовните установи во CEEPUS мрежите за академската 2015/2016 година

Преземи

Младите возачи и безбедноста во сообраќајот


Отсекот за сообраќај и транспорт, кој е вклучен во владината кампања „Почитувај ги правилата, почитувај го животот", во низата активности за подобрување на безбедноста во сообраќајот, на 12.12.2014. ја организираше научно стручната трибина „Младите возачи и безбедноста во сообраќајот". На собирот присуствуваа студенти, професори, претставници од општините во регионот, полицијата, автошколите и други заинтересирани групи.

Заклучоците коишто произлегоа од овој собир ќе бидат презентирани пред ризичната категорија, односно завршните генерации на средните училишта во градот.

Презентации:

Улогата на авто школата во едукација на младите во сообраќајот како идни возачи

Модерна ерозија на принципите на однесување на младите возачи

Почитувај ги правилата, почитувај го животот

Возачи почетници и почитување на ограничувањето на брзината на движење

Графички дизајн на флексибилна амбалажаНа 17.12.2014 со почеток во 12 часот во просториите на ТФ, се одржa предавање на тема "Графички дизајн на флексибилна амбалажа". Предавач беше г-ѓа Весна Филиповска од печатницата Киро Дандаро-Битола.

Гостувачко предавање на тема "Енергетски ефикасни системи за греење и ладење"
На 11.12.2014 год. во просторијата за дипломски работи на ТФБ. се одржа гостувачко предавање на тема"Енергетски ефикасни системи за греење и ладење" Предавач беше г-дин Марјан Бојчевски дипл. маш. инж., од компанијата REHAU Македонија.

Одбележување на денот на дрвото при ТФБ (03.12.2014)


Студентите при Техничкиот факултет Битола се вклучија во акцијата за одбележување на денот на дрвото со засадување на садници во дворот на факултетот.

Потсетување на сеуште отворените можности за мобилност на студентите/кадрите


ПОВИК ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ВО РАМКИТЕ НА ПРОГРАМАТА ЕРАЗМУС+ , АКЦИЈА 1: ИНДИВИДУАЛНА МОБИЛНОСТ ЗА СТУДЕНТИ И НАСТАВЕН КАДАР за академската 2014/2015 година, летен семестар. Прилог: отворени номинации и конкурс

Трибина за дисперзираното производство на електрична енергија во Република Македонија - Состојби и перспективи
Во рамките на одбележувањето на 20 години од постоењето на МАКО СИГРЕ, во соработка со Техничкиот факултет - Битола, на 06.11.2014 год. во амфитеатарот на ТФБ се одржa трибина на тема: „Дисперзираното производство на електрична енергија во Република Македонија - состојби и перспективи". 

Кампања за безбедност на сообраќајот на патиштата „Почитувај ги правилата, почитувај го животот"
ТФБ се приклучи кон кампањата за безбедност на сообраќајот на патиштата „Почитувај ги правилата, почитувај го животот".
На 31.10.2014 год. ТФБ организира научно-стручна трибина на тема „Како да го намалиме бројот на сообраќајни незгоди?". Повеќе информации тука.

Erasmus+


Побрзајте, програмата за размена на студенти и академски персонал, Erasmus+, Ве очекува! Јавете се кај координаторот на ERA+ на ТФБ, ред. проф. д-р Кристи Бомбол. Повеќе информации се дадени во следниот допис и во документот со потпишани Erasmus+ билатерални договори.

Дополнување на конкурсот за III циклус


Дополнување на конкурсот за III циклус за 2014/15: преземи

Конкурси за стипендии на докторанти и истражувачи финансирани од Швајцарската влада


Во продолжение се дадени конкурси за стипендии за докторанти и истражувачи финансирани од Швајцарската влада. Рокот за аплицирање е 15.11.2014 год.

Гостување на претставници од компанијата Dräxlmaier


На 16.10.2014 година во просториите на Техничкиот Факултет од Битола, гостуваа претставници од компанијата Draxlmaier. Во рамки на гостувањето, проф. д-р Jorg Elsenbach, како одговорно лице на компанијата за областа Контрола на Квалитет одржа свое предавање со актуална тематика од областа и работењето на компанијата, но ја најави и можноста за студентска пракса во рамки на компанијата во Кавадарци како можност за студентите на ТФБ. Исто така во рамки на гостувањето како почеток на соработка со ТФБ, г-динот Георѓи Тренкоски, комерцијален директор на фабриката во Кавадарци, најави стипендии за студентите на ТФБ. Соработката ќе продолжи со најавена посета на ТФБ на фабриката во Кавадарци каде ќе биде потпишан и договор за соработка.more

Стипендии на Германското стопанство за 2015 година


Претставништвото на Германската стопанска комора во Македонија ја спроведуваат програмата за стипендии на Германското стопанство за 2015 година, во својство на локални партнери на Одборот на германското стопанство за источните земји, кој е раководител на програмата во Германија. Целта на оваа програма е да обезбеди специјализација за квалификувани кандидати од Македонија во најуспешните германски компании, во времетраење од 3 до 6 месеци. Оваа програма е подржана од Сојузната Влада на Република Германија и трошоците се покриени од Германската влада.

Рокот на пријавување е заклучно до 31 Октомври 2014 година. Oсновните податоци кои треба да бидат задоволени од потенцијалните кандидати се дадени на следната интернет страница:

www.stipendienprogramm.org

Прилог :

Стипендиска програма на германското стопанаство 2015 на германски и англиски јазик

iKNOW Систем за студентски сервиси


Пристапете до информацискиот систем за студентски сервиси преку:  https:\\iknow.uklo.edu.mk

 

- iKnow корисничко упатство за Студенти

- iKnow корисничко упатство за Наставен и соработнички кадар

 

Сите студенти кои не можат да пристапат до своето електронско досие да се јават во лаб413 од 10 - 12 часот секој работен ден или да испратат е-маил на admin@tfb.edu.mk (задолжително е-маилот да содржи Име, Презиме, Број на индекс, Студиска програма,)